wicked grounds

De geschiedenis van de vergaderruimte

Locatie, locatie, locatie, dat zijn de doorslaggevende onderdelen bij het verkopen van een huis, volgens een bekend makelaarscliché. Ook bij vergaderingen en ontmoetingen kan de locatie van doorslaggevend belang zijn. Het wisselen van omgeving kan tot verrassende resultaten leiden en het publieke dan wel private karakter bepaalt soms de uitkomst van de bijeenkomst.


Samenkomen in de oudheid


De Grieken en Romeinen kwamen vaak samen in de publieke ruimte, zoals de markplaats of het badhuis. Op het forum (Grieks: agora) dreef men niet alleen handel; het was ook een plek waar publieke discussies werden gevoerd en burgers elkaar ontmoetten. Rijke patronen ontvingen hun ondergeschikten vaak thuis, in een speciaal daarvoor ingerichte kamer. Vrienden mochten aanliggen tijdens het convivium, waar samen gegeten en gedronken werd. Echter was er vaak alsnog sprake van een zekere ongelijkheid, die terug te zien was in de uitwisseling van giften en de kwaliteit, type en hoeveelheid voedsel die gast en gastheer kregen voorgeschoteld. 


Round Table movement


Het symbolische belang van de locatie of de setting van een bijeenkomst of vergadering kan groot zijn. De Round Table movement, bijvoorbeeld, was een beweging die streefde naar meer eenheid en gelijkwaardigheid tussen Groot-Brittannië en haar kolonies met zelfbestuur. Met een verwijzing naar de legende van koning Arthur onderstreepte de ‘ronde tafel’ de gelijkheid van de verschillende deelnemers. Het overleg vond plaats in het laatmiddeleeuwse kasteel / landhuis Plas Newydd in Llanfairpwllgwyngyll. 


Conferentie van Jalta


Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in februari 1945, kwamen de leiders van de drie grote geallieerde landen samen in Jalta. Jozef Stalin was niet bereid om de Sovjetunie te verlaten en dus kwamen Churchill en Roosevelt naar het Livadiapaleis op de Krim. Dit paleis was de zomerresidentie van de tsaren geweest en gebaseerd op de Italiaanse Renaissancistische paleizen. De grandeur van het gebouw stond in schril contrast met de puinhopen van Europa maar reflecteerde wel het belang van wat er besproken werd. Churchill voelde zich ongetwijfeld thuis in de ‘Engelse tuin’. 


Bilderbergconferenties


In hotel de Bilderberg in Oosterbeek vond in 1954 een conferentie plaats om de relaties tussen diverse landen in de wereld te verbeteren. Deelname was echter alleen op uitnodiging en alles wat besproken was bleef strikt geheim. Dit leidde tot kritiek op het gebrek aan democratie en transparantie en gaf aanleiding tot tal van complottheorieën. Financiering door geheime diensten en betrokkenheid van koningshuizen hielp daarbij niet. Wat de locatie betreft is Oosterbeek niet het eerste waar je aan denkt bij een besloten internationaal overleg. Het in 1918 gebouwde landhuis staat redelijk afgelegen in een verder vlak landschap. Tegenwoordig is het populair bij dagjesmensen die in de regio vakantie vieren. 


Moderne vergaderruimten voor bedrijven en instanties


Het wisselen van omgeving en het verlaten of juist betreden van de comfortzone kan tot verrassende inzichten leiden. Nu steeds meer het belang van creativiteit en vrije uitwisseling van gedachten wordt erkend, spelen bedrijven daarop in door inspirerende locaties voor vergaderingen en bijeenkomsten aan te bieden. Zo heeft Wicked Grounds een aantal panden in Amsterdam en Rotterdam om business meetings zo goed mogelijk te faciliteren. 


 


BRONNEN:


  • Bosco, A. (2017) The Round Table Movement and the Fall of the 'Second' British Empire (1909-1919) (Cambridge Scholars Publishing)
  • Fraser J.H. (2010) Yalta 1945: Europe and America at the Crossroads (Cambridge: Cambridge University Press)
  • Richardson, Ian N.; Andrew P. Kakabadse; Nada K. Kakabadse (2011). Bilderberg People: Elite power and consensus in world affairs. (Hoboken, NJ: Routledge)

Partners: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.