Richard Cox

De geschiedenis van het reisbureau

De meeste Nederlanders vinden het leuk om op vakantie te gaan. Sommigen gebruiken hiervoor een reisbureau, anderen plannen liever zelf hun vakantie. Reizen deed men al in de Oudheid, maar om hiervoor een reisbureau te gebruiken lijkt een redelijk nieuw fenomeen. Wanneer werd het eerste reisbureau eigenlijk opgericht?


De basis voor het moderne toerisme & eerste reisbureau


In de achttiende en negentiende eeuw werd de basis gelegd voor het moderne toerisme. De samenleving werd welvarender en de rijke burgers en welgestelde aristocratie gingen op vakantie. Vaak planden ze hun vakantie zelf of reisden af naar hun tweede huis. In 1758 werd in Engeland het eerste officiële reisbureau geopend. Het heette Cox & Kings, naar de oprichter Richard Cox.


Militaire agent


Cox ging in militaire dienst en kreeg de functie ‘militaire agent’, wat inhield dat hij voor het welzijn van zijn compagnie moest zorgen. Hij trof de voorzieningen voor het kampement, huisvesting in de winter, zorgde voor de juiste kleding, het salaris van de soldaten en uiteraard de wapens.


Leiding over meerdere regimenten


Deze militaire agenten hadden vaak geen goed imago. Het waren – met uitzonderingen daargelaten - fraudeurs, waardoor de zaken niet goed geregeld waren. Cox was echter een betrouwbaar persoon en kreeg al snel de leiding over meerder regimenten. Cox kreeg zo veel werk dat hij mensen in dienst moest nemen om het werk aan te kunnen. Dit was de aanleiding tot de oprichting van Cox & Co . Aan het eind van de achttiende eeuw verzorgde het bedrijf de diensten voor 14 cavalerie-, 64 infanterie- en 17 militieregimenten.


Cox & Kings


Na de Eerste Wereldoorlog fuseerde het bedrijf van Cox met de rivaliserende bank- en scheepvaartonderneming King & Co en kreeg het de naam Cox & Kings. In 1923 werd de scheepvaarttak losgelaten en focuste het bedrijf zich volledig op reistochten en het brengen van mensen en hun eigendommen naar plekken over de gehele wereld, voornamelijk Egypte, India en Zuid-Azië. Cox & Kings is tegenwoordig nog steeds een gerenommeerde Britse reisorganisatie.

Titel: Op reis in de negentiende eeuw- De negentiende eeuw 37 (2013) 4
Redactie: Jan Hein Furnée en Leonieke Vermeer
ISBN: 9789087044619
Uitgever: Verloren
Prijs: €10,-

   Opkomst andere reisbureaus


Aan het eind van de negentiende eeuw verschenen er in Engeland meerdere reisbureaus zoals Dean & Dawson, Polytechnic Touring Association en de Co-operative Wholesale Society. In Amerika verscheen in 1887 het eerste reisbureau. Deze heette Brownell Travel en bracht op 4 juli 1887 voor het eerst tien passagiers van New York naar Europa.


Reisbureaus voor ‘iedereen’


Aan het begin van de twintigste eeuw kwam er meer welvaart in Europa en werden de reisbureaus ook voor de middenklasse beschikbaar. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er nog meer welvaart in de samenleving en werd het reisbureau voor ‘iedereen’ beschikbaar. Vrijwel in iedere plaats werd een reisbureau gevestigd, waar de werkende klasse vrolijk gebruik van maakte én maakt.

Bronnen

 

Afbeeldingen

Varkens voor de rechter

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De Kelten Galaten Galliërs

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

De Kelten

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!