De geschiedenis van het Rokin

Op 4 november komen onze collega's van Ons Amsterdam met een wel heel speciale editie, gewijd aan de geschiedenis van het Rokin. Wij lichten alvast een tipje van de sluier:

Het Rokin in 2016 voor Christus, de oer-Amsterdammers

In de prehistorie lag er op de plek van het huidige Rokin een getijdegeul. Bij die geul lag een nederzetting, bewoond door jagers en vissers. Hoe leefden deze oer-Amsterdammers?

Het Rokin in 1566, het jaar van de Beeldenstorm

Sinds de Middeleeuwen is het Rokin amper veranderd. Goed, in 1506 zijn er kades aangelegd. Maar een middeleeuwse Amsterdammer zou hier nog prima z’n weg vinden, met de lange rij kloosters aan de oostkant als belangrijkste herkenningspunt. Lang zal dit niet meer duren, want het rommelt al jaren. In het Mariaklooster is in 1544 brand gesticht, in 1535 was er het Wederdopersoproer en in augustus van dit jaar, 1566, breekt de Beeldenstorm uit.

 Amsterdam Museum Bron: Amsterdam Museum

Het Rokin in 1666, het hoogtepunt van de Gouden Eeuw

Sinds 1611 is het op het Rokin een drukte van belang. In dat jaar opende namelijk de Beurs (gebouwd door Hendrick de Keyser) haar deuren. Ook zijn er opvallend veel boekhandels. Goed beveiligd is het Rokin ook. In 1622 namelijk, hebben door Spanje ingehuurde Zuid-Nederlanders geprobeerd de belangrijkste gebouwen van Amsterdam op te blazen, gelukkig werd dit Buskruitverraad op tijd ontdekt.

De Rokin-special van Ons Amsterdam niet missen? Neem vóór donderdag 20 oktober 16:00 u. een abonnement op Ons Amsterdam. Profiteer van de speciale aanbieding:

1e jaar (10 nrs) Ons Amsterdam van € 54,95 voor € 29,95 + welkomstcadeaus!

 Stadsarchief Bron: Stadsarchief

Het Rokin in 1766, mopperen over stadhouder Willem V

De Gouden Eeuw is voorbij, maar rijkdom is er nog genoeg, in Amsterdam. Dat is te zien aan de prachtige huizen die worden gebouwd, en aan het hoogwaardige winkelaanbod. De winkeliers verdienen goed, 1.000 gulden per jaar, maar niet zo goed als hun concurrenten in de Kalver- en de Warmoesstraat, die jaarlijks 1.500 gulden binnenhalen. En dan zijn er de koffiehuizen, waar druk wordt gediscussieerd, vooral over de zwakke stadhouder Willem V.

Het Rokin in 1916

Europa is in oorlog, maar op het Rokin merk je daar weinig van. In het Leesmuseum komen nette heren de krant lezen, een sigaar roken en een praatje maken. Het eerste echte chique Amsterdamse restaurant Riche draait nog steeds goed, net als Grand Hotel Polen en oesterzaak Saur. En dan is er natuurlijk het statige gebouw van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitae (gebouwd in 1850). Kortom, het is netheid wat de klok slaat. Zelfs voor een luxe-bordeel als Het Groene Paleis van Madame Elise is geen plaats meer. Dat is in 1903 afgebroken, tegenwoordig huist hier het NRC Handelsblad. Behalve nette heren en kunstenaars (Breitner, Whistler) trekt het Rokin sinds kort ook toeristen. Sinds 1912 rijdt er zelfs een heuse touringcar rond.

 Rijksmuseum Bron: Rijksmuseum

Het Rokin in 1966, demonstreren tegen de oorlog in Vietnam

Sinds 1937 is het Rokin gedempt en geasfalteerd. Een flaneerstraat is het iet meer, teveel auto’s, teveel trams, maar allure heeft de straat nog steeds. Vooral dankzij de kunst- en antiekzaken, zoals die van Premsela & Hamburger en natuurlijk kunsthandel Fa. Bernard Houthakker, bekend uit Cees Nootebooms roman Rituelen. Nieuw zijn de ‘buitenlandse restaurants’. Sinds 1946 restaurant China, en sinds 1951 restaurant Kopenhagen.

 Amsterdam Museum Bron: Amsterdam Museum

Verder in deze special:

• Hier gebeurde het: de Grote Inkomste van Maria de Medici (1638).
• De demping van het Rokin: resultaat van 40 jaar discussie.
• Voer voor archeologen: de belangrijkste bodemvondsten aan het Rokin.
• Markante gebouwen aan het Rokin. Bijvoorbeeld: het Leesmuseum, Hajenius, De Nederlandsche Bank, De Gouden Bril, de Sint Pieterspoort.
• De vaste route van Ton Sijbrands

De Rokin-special van Ons Amsterdam niet missen? Neem vóór donderdag 20 oktober 16:00 u. een abonnement op Ons Amsterdam. Profiteer van de speciale aanbieding:

1e jaar (10 nrs) Ons Amsterdam van € 54,95 voor € 29,95 + welkomstcadeaus!

Ook leuk als cadeau!

 Stadsarchief Bron: Stadsarchief

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!