De geschiedenis van het spelen

Vandaag de dag spenderen kinderen meer tijd binnen achter de iPad dan dat ze buitenspelen. Dit kan nadelige effecten hebben op de gezondheid. Nog niet zo veel jaar geleden werd er nog veel meer buiten gespeeld met bijvoorbeeld speelgoed, maar hoelang is dat eigenlijk al zo?

Speelgoed in de oudheid

Zelfs in de Mesopotamische stad Ur, een van de oudste steden ter wereld, werd bij opgravingen aardewerken poppen, dieren en rammelaars ontdek. Bij het blootleggen van verschillende kindergraven in Egypte troffen archeologen tollen en terracotta poppetjes aan. Ook bij de Grieken en de Romeinen zijn verschillende speelgoedvoorwerpen ontdekt. De Romeinen schreven er zelfs over en beeldden het uit op vazen.

Speelgoed in de middeleeuwen

Met de val van het Romeinse rijk en de opkomst van het christendom leek speelgoed weg te vallen uit het dagelijks leven van kinderen. Zo keek men in de middeleeuwen totaal anders naar kinderen dan dat wij dat nu doen, een kind moest vooral werken. Dit verschilde natuurlijk enorm per cultuur en klasse. Veel middeleeuws speelgoed is er niet bewaard gebleven, maar kinderen blijven kinderen dus er werd wel degelijk gespeeld.

Terugkomst van speelgoed

Met de komst van de Europese verlichting begon de aandacht voor de belevingswereld van het kind te groeien. Dit werd versterkt toen de schrijver en filosoof Jean-Jacques Rousseau in 1762 het boek Émile ou De l’éducation schreef. Hierin stelt Rousseau dat ieder mens een eigen persoonlijkheid heeft en de vrijheid moet krijgen om zichzelf te ontplooien.

Spelen in het heden

Hoewel de komst van allerlei nieuwe technologieën ervoor heeft gezorgd dat er veel meer mogelijkheden zijn dan slechts buitenspelen met een bal, betekend dit niet dat kinderen vandaag de dag niet meer buitenspelen. Zo wordt er ook veel vernieuwend speelgoed gemaakt zoals te vinden op topbuitenspeelgoed.nl

<h3>Bronnen:</h3>
<a href="http://museumkinderwereld.nl/educatie/speelgoedgeschiedenis/" target="_blank">Museumwereld.</a>

<a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Speelgoed" target="_blank">Wikipedia.</a>

<a href="http://varenna.infoteur.nl/specials/geschiedenis-speelgoed.html" target="_blank">Varenna.Infoteur.</a>
<h3>Afbeelding:</h3>
Wikimedia Commons: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Little_horse_on_wheels_(Ancient_greek_child%27s_Toy).jpg" target="_blank">Little horse on wheels.</a>

 

Partners: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!