Walt Disney

De geschiedenis van Walt Disney

Binnenkort komt er een film uit over het leven van Walt Disney. In de film, Saving Mr Banks, zal Disney niet rokend te zien zijn, alhoewel hij een verstokt kettingroker was. In 1923 richtte Walt Disney samen met zijn broer Roy The Disney Brothers Studio op, het bedrijf dat later zou uitgroeien tot The Walt Disney Company. Disney is bekend geworden met zijn iconische tekenfilms.

Oprichting van Disney

Na de Eerste Wereldoorlog, waar Walt en zijn broer beiden hadden gediend, besloten ze samen een tekenfilmstudio op te richten, The Disney Brothers Company. Walt kon zelf niet tekenen, maar begon met het behulp van animators zijn ideeën te ontwikkelen en korte tekenfilmpjes te creëren. In 1928 kwam zijn eerste echte tekenfilm met beeld en geluid uit, Steamboat Willy. Deze tekenfilm was gelijk ook de introductie van Mickey en Minnie Mouse.

Grote successen

In 1932 kwam Walt Disney met de eerste kleurtekenfilm, Flowers and Trees. Ook introduceerde Disney nieuwe karakters zoals Donald Duck. In 1937 kwam de eerste lange animatiefilm uit, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Dit werd een groot succes, Disney ontving een Oscar voor de film. Het bedrijf bleef groeien en Disney bleef films maken. Door de Tweede Wereldoorlog werden deze korte en lange films niet het succes dat verwacht werd. Bambi presteerde niet goed in de bioscoop en Mickey Mouse verloor veel populariteit.

Assepoester

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog ging Disney verder met het produceren van lange tekenfilms, onder meer Pinokkio, Alice in Wonderland en Peter Pan. Het grootste succes van deze periode was echter Assepoester. Ook bleef Disney nog steeds korte films met Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy en Pluto maken. De filmpjes met Mickey Mouse werden echter een stuk minder populair dan de lange films. Vanaf 1949 begon Donald Duck een steeds belangrijkere rol te spelen en kwam Mickey Mouse een beetje op de achtergrond.

Uitbreiding van Disney

Disney begon zich met steeds meer verschillende projecten bezig te houden. Hij startte een muziekafdeling op en begon themaparken te ontwikkelen. Het eerste themapark, Disneyland, opende op 17 juli 1955. Ook werden klassiekers als Lady en de Vagebond (1955), Doornroosje (1959) en De 101 Dalmatiers (1961) uitgebracht. Het grootste succes van de jaren ’60 was echter de speelfilm Mary Poppins uit 1964.

Overlijden

De kettingrokende Walt Disney kreeg in november 1966 te horen dat hij een vergevorderd stadium van longkanker had. Zijn linkerlong werd verwijderd maar dit mocht niet baten. Op 15 december 1966 stierf Walt Disney op 65-jarige leeftijd aan complicaties. Na zijn dood bleef het bedrijf succesvol en er worden nog altijd films gemaakt en geproduceerd. In 1986 werd de naam officieel veranderd in The Walt Disney Company. De film over Walt Disney speelt in de periode dat hij bezig was met de verfilming van Mary Poppins.

Bronnen

- thewaltdisneycompany.com, Disney History

- en.wikipedia.org, Walt Disney

- en.wikipedia.org, The Walt Disney Company

Afbeelding

- Walt Disney, [Public Domain] via Wikimedia Commons

 

 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.