geschiedenis wijnhuizen

De geschiedenis van wijnhuizen

Het produceren en drinken van wijn is al duizenden jaren een geliefde bezigheid van de mens. Het oudste wijnhuis ter wereld is gevonden in Armenië en dateert uit 4000 v.Chr. De oudste sporen van wijn in amforen, gevonden in Mesopotamië, zijn zelfs 7000 jaar oud. Het persen van de druiven en de eerste gisting vindt al eeuwenlang plaats in wijnhuizen, voordat de wijn wordt opgeslagen in wijnkelders.


Persen met de voeten


De wijnstok bereikte circa 2000 v.Chr. de oude Grieken. Zij bereidden en dronken hun wijn anders dan nu het geval is. Hoewel men nu meestal een persmachine gebruikt om onder hoge druk het sap uit de druiven te persen, kwam er destijds altijd menselijke arbeid aan te pas. Persen deed men met de voeten.


Gistingsproces


Het gistingsproces was bij de Grieken korter omdat de Romeinen pas het opslaan van wijn in houten tonnen bedachten. De Grieken moesten hun wijn bewaren in amforen, waardoor de wijn snel verzuurde. Als oplossing hiervoor voegden zij hars aan de wijn toe, wat naast een specifieke smaak ervoor zorgde dat de wijn langer goed bleef. France-001845 - New Equipment (15710879902).jpg


Wijn door de eeuwen heen


De Romeinen hielden zoveel van wijn dat zij in de veroverde gebieden wijngaarden plantten. Veel grote wijnstreken in Frankrijk en Duitsland zijn toen ontstaan. De wijnhuizen die de Romeinen stichtten werden vernietigd bij de invasies van Goten, Germanen en Moren, maar kennis van wijn bleef bestaan bij de christenen. Bijna elk klooster in de Middeleeuwen produceerde zijn eigen wijn.


Uitvinding van de kurk


De grootste vooruitgang voor het produceren van wijn na de Middeleeuwen was de uitvinding van de kurk op de fles in de 17e eeuw. Hierdoor bleef wijn langer houdbaar. Daarnaast was het mogelijk wijnen langer in wijnkelders te laten rijpen. Na de ontdekking van de Nieuwe Wereld steeg de wereldproductie van wijn enorm door het aanleggen van nieuwe wijngaarden.


Wijnhuizen


Hoewel wijngaarden in de gematigde klimaatzone moeten liggen, geldt dit tegenwoordig niet voor de wijnhuizen. Met behulp van de moderne transportmogelijkheden kunnen druiven overal naartoe verscheept worden. Er zijn zelfs wijnhuizen in stedelijke centra, want deze trekken meer toeristen en enthousiastelingen naar zich toe dan een afgelegen locatie.


Waar liggen de beroemdste wijnhuizen?


De beroemdste wijnhuizen liggen uiteraard in Frankrijk. Goede voorbeelden zijn de Romanee-Conti in de Bourgogne en de wijnen van verschillende chateaux rond Bordeaux. Daarnaast is de Dom Perignon een echte klassieker uit de champagnestreek. Hoewel de Franse wijnhuizen het bekendste zijn, staan er ook veel grote wijnhuizen in Spanje, Italië, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Duitsland.


Wijn op internet


De toename in populariteit van wijn heeft ook geleid tot een toename in het aantal wijnsoorten. Naast rode en witte wijn zijn later rosé, champagne, mede en een assortiment aan vruchtenwijnen en andere speciale wijnen ontwikkeld. Moderne wijnhuizen zijn een reflectie van deze trend: niet langer zijn er wijnen van slechts één druivensoort beschikbaar. Zij beschikken nu over wijnen van over de hele wereld. Wijnhuizen zijn tegenwoordig zelfs digitaal te bezoeken, zoals bijvoorbeeld de grandcruwijnen wijnhuizen.

bronnen:


nl.wikipedia.org, wijnhuis nl.wikipedia.org, wijn cruwinespecialists.blogspot.com, top ten world famous wines en.wikipedia.org, oenology en.wikipedia.org, winery brittanica.com, wine


afbeeldingen:


New equipement France, commons.wikimedia.org, By Dennis Jarvis from Halifax, Canada


Chateau Fonplegade St. Emilion, commons.wikimedia.org, Mkonikkara

Partners: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.