Beleef de geschiedenis van de Prehistorie tot het heden. De Grote Geschiedenisshow maakt het mogelijk

De Grote Geschiedenisshow

Muziek, ontroerende verhalen, humor en oeroude liedjes. Het verleden leeft! Jos Palm en Nelleke Noordervliet, bekend van o.a. VPRO’s radioprogramma OVT, nemen bevriende historici mee naar uw theater in De Grote Geschiedenisshow. Ze brengen een amusante avond over de geschiedenis van Nederland. ‘Neerlands geschiedenis was knus en groots, soms opstandig en soms pijnlijk. We waren het land van 'de kachel staat te snorren op vier', van de Zilvervloot en het Melkmeisje van Vermeer, van de provo's, de dolle mina's en de koffieshops, zegt Jos Palm. ‘We waren het land van Anne Frank, dat de oorlog maar niet kon vergeten.


Van Willem tot Willem. Zo zou je onze geschiedenis kunnen beschrijven. Met Willem van Oranje begon het experiment in de polder en met Willem Drees, de onkreukbare premier van na de oorlog, werd het vervolmaakt. Nederland stond sindsdien als een huis. Iedereen had er recht op klein geluk: een fiets, een brommer, een autootje, een radio, een tv, een wasmachine, een koelkast, een lavet, een douche, en een troostende arm van de koningin-moeder, de pastoor, de dominee of de hopman.

De Grote Geschiedenisshow neemt ons mee op tournee door het vaderlands verleden. Kriskras trekken we erdoorheen zonder enige eerbied voor chronologie. De geschiedenis uit de boekjes, van Willem tot Willem zogezegd, wordt besnuffeld maar ook komt de geschiedenis die 'we' zelf hebben meegemaakt tot leven aan de hand van persoonlijke verhalen. We vergeten het oerbegin niet, de tijd van de hunebedbouwers, de Germaanse krijgers, de Batavieren en de Romeinen, en switchen dan soepel naar de brave burger die in 1917 algemeen kiesrecht krijgt en sindsdien van zich laat horen.’

Dat alles komt langs in een leerzame en onderhoudende geschiedenisles, gegeven door een keur van historici, journalisten, schrijvers en een politica die de geschiedenis kunnen dromen. Elke avond is compleet anders. Niek Barendsen verzorgt de muzikale intermezzo’s op deze historische avond.

Met onder meer de volgende prominenten in wisselende samenstelling: Hanneke Groenteman, Ad van Liempt, Fik Meijer, Alexander Münninghoff, Elsbeth Etty, Wim Berkelaar, Hans Aarsman, Annegreet van Bergen, Frank Westerman en Philip Freriks.

Landen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.