Maarten Luther

De jonge jaren van Maarten Luther

Maarten Luther staat, natuurlijk, bekend om zijn rol in de Reformatie. Zijn meest bekende wapenfeit is ongetwijfeld het spijkeren van zijn 95 stellingen op de slotkapel te Wittenberg in 1517. Over zijn jeugd is minder informatie bekend. Wat voor leven leidde Luther eigenlijk voor hij monnik werd?


Luthers geboorteplaats: Eiseleben


Het leven van Luther begon in het Duitse Eisleben. Eisleben was destijds een klein stadje gelegen in het huidige Saksen. Saksen viel onder het Heilige Roomse Rijk en was een katholiek gebied. De vorm van het katholicisme waarmee Luther groot gebracht werd was behoorlijk streng. De focus lag op het vagevuur, de hel, engelen, demonen, zonde en oordeel. Jezus werd meer gezien als strenge rechter dan als een benaderbare entiteit. Heiligen en de Heilige Maagd Maria waren de tussenpersonen.


Ambitieuze plannen voor jonge Maarten Luther


Luther werd geboren op 10 november 1483. De eerste zoon van Hans en Margaretha Luther werd geboren op de naamdag van de heilige Sint Maarten, en werd daarom naar hem vernoemd. Luther zou nog 6 broers en zussen krijgen. Hoewel Luther een beeld van zichzelf schetste als zijnde van eenvoudige afkomst, valt dat wel mee. Zijn familie was niet arm en zijn vader had ambitieuze plannen voor zijn oudste zoon. De vader van Luther, Hans Luther, was van boeren afkomst. Hij werkte later in een mijn, en zou uiteindelijk opklimmen tot eigenaar van enkele mijnen.


Verandering van levensloop


Luther lijkt in zijn jeugd een gevoelige en religieuze jongeman te zijn geweest. Hij zou oprecht gevreesd hebben voor het beeld van Jezus als strenge rechter en de vreselijkheden van het hellevuur. Hoewel hij in eerste instantie de wensen van zijn vader volgde, hij ging rechten studeren, kwam hier uiteindelijk verandering in. Luther ging door een religieuze crisis. In 1505 kwam hij in een onweer terecht. Nadat hij bijna getroffen werd door de bliksem, zwoer hij monnik te worden indien hij levend uit de storm tevoorschijn zou komen. Dit gebeurde, en de levensloop van Luther zou drastisch veranderen.

Bronnen


Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.