De levensloop van Jeb Bush

Op maandag 16 juni werd bekend dat Jeb Bush zich officieel heeft aangemeld als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. De broer van George W. Bush en de zoon van George H.W. Bush wordt gezien als de grootste kanshebber van de Republikeinen.

Geboorte & middelbare school

John Ellis Bush werd geboren op 11 februari 1953 in Midland (Texas). Hij was de tweede zoon van oud-president George H.W. Bush en groeide dus op in een welgestelde familie. Op 14 jarige leeftijd werd Bush, in navolging van zijn vader en broer, naar de prestigieuze Phillips Academy in Andover (Massachusetts) gestuurd. Aanvankelijk scoorde hij daar slechte cijfers en rookte zelfs af en toe een jointje, maar hij beterde zijn leven en werd zelfs aanvoerder van het tennisteam. Op zijn zeventiende ging hij op uitwisseling naar Mexico om daar Engels te onderwijzen. Hier ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Columba Garnica Gallo. Ze trouwden op 23 februari 1974.

Studie & begin carrière

Na de middelbare school ging Bush, in tegenstelling tot zijn vader en broer niet naar Yale, maar naar de universiteit van Texas. Daar studeerde hij binnen 2,5 jaar magna cum laude af in Latijns Amerikaanse Studies. Na zijn studie bleef Bush in Texas wonen en ging werken voor de Texas Commerce Bank. In 1980 verhuisde hij met zijn gezin naar Florida en werd werkzaam als een vastgoedontwikkelaar. Daar werd hij partner van de firma en kreeg hierdoor 40% van de winst. Tevens werkte hij voor een telefoonbedrijf, kocht een schoenenwinkel en werd gedeeltelijk eigenaar van de Jacksonville Jaguars.

Jeb Bush als gouverneurGouverneur van Florida

In 1994 deed Bush een poging gouverneur van Florida te worden, maar verloor de verkiezingen nipt van Lawton Chiles. In 1998 probeerde Bush opnieuw gouverneur te worden en won de verkiezingen. Hij was nu tegelijk met zijn broer George W. Bush, die gouverneur was van Texas, gouverneur van een staat. Jeb Bush stond bekend als een conservatieve politicus. Zo had hij veel traditionele standpunten op gebieden als de doodstraf, euthanasie, klimaatbeleid en wapenbezit. Wat betreft het immigratiebeleid en het onderwijs is Bush minder conservatief.

Na het gouverneurschap

Na zijn jaren als gouverneur was Bush weer actief bij verschillende bestuurs- en adviesfuncties in het bedrijfsleven. Er waren geruchten dat hij zich verkiesbaar zou stellen voor de presidentsverkiezingen van 2012, maar hij vond dat de tijd er nog niet rijp voor was. President worden in 2016 ziet de telg van de familie Bush dus wel zitten.

Bush vs. Clinton

Als Jeb Bush president wordt van de Verenigde Staten, wordt het de derde Bush die aan de macht is. Sommige mensen zijn hier niet blij mee, omdat ze hem associëren met zijn broer en vader die allebei een oorlog in het Midden-Oosten hebben gevoerd. Zelfs zijn 90 jarige moeder had aanvankelijk niet enthousiast gereageerd op zijn kandidaatschap, deze uitspraak heeft ze echter publiekelijk herroepen. Naast Bush doet ook Hillary Clinton een poging president te worden. De vrouw van de voormalige president Bill Clinton wordt gezien als de grootste kanshebber van de Democraten. Een titanenstrijd tussen twee politieke dynastieën staat op het punt te beginnen.

<h3><strong>Bronnen</strong></h3>
<ul>
<li>Wikipedia.en, ‘<a href="https://en.wikipedia.org/?title=Jeb_Bush" target="_blank">Jeb Bush</a>’.</li>
<li>De Volkskrant, '<a href="http://www.volkskrant.nl/dossier-verkiezingen-in-de-verenigde-staten/jeb... target="_blank">Jeb Bush stelt zich kandidaat voor presidentschap VS</a>’.</li>
<li>Mensensamenleving. infonu.nl, ‘<a href="http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/149586-jeb-bush-biografie.... target="_blank">Jeb Bush- biografie</a>’.</li>
<li>Biography. com, ‘<a href="http://www.biography.com/people/jeb-bush-201294" target="_blank">Jeb Bush</a>’.</li>
</ul>
&nbsp;
<h3>Afbeeldingen</h3>
<ul>
<li>Staat Florida, '<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Jeb_Bush#/media/File:Gov_Jeb_Bush.jpg" target="_blank">Officiële foto Jeb Bush als gouverneur</a>' (Public Domain).</li>
<li>Gage Skidmore, '<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Jeb_Bush#/media/File:Jeb_Bush_by_Gage_Skid... target="_blank">Jeb Bush spreekt op de Conservative Political Action Conference</a>'.</li>
</ul>

Rubrieken: 

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.