De Lutherwegen: Luther, Bach en de Bijbel – zoeken naar woorden

De geschiedenis van de Duitse theoloog en kerkhervormer Maarten Luther loopt als een rode draad door het glooiende landschap van de Duitse deelstaat Thüringen. Thüringen heeft 18 wandel- en fietsroutes uitgestippeld waarbij het landschap en de geschiedenis hand in hand gaan.

Rondom Eisenach en het kasteel de Wartburg zijn vier wandelroutes uitgestippeld die geïnspireerd zijn op Luther, Bach en de Bijbel. Op zoek naar de woorden van Luther.

Route 1: Omhoog naar de Wartburg

De eerste Lutherweg begint in de pittoreske stad Eisenach. Maarten Luther volgde in zijn jeugd onderwijs in Eisenach van 1498 tot 1501. In de Georgenkirche predikte Maarten Luther tijdens de door hem begonnen Reformatie. De stad is niet alleen bekend om Luther, maar ook Bach werd hier geboren op 21 maart 1685. Eisenach, een prachtige Duitse stad met veel vakwerkhuizen, herbergt vele plekken die doen herinneren aan Luther en Bach. Door de stad lopen twee routes die goed te combineren zijn. De routes zijn makkelijk te volgen door 15 rood gemarkeerde pijlen en informatiezuilen. De stadswandelingen voeren langs verschillende bezienswaardigheden van Eisenach, waaronder de belangrijkste locaties van de lutherse reformatie.

Route 2: Waar Luther ontvoerd werd

Een belangrijke gebeurtenis in het leven van Luther was de schijnontvoering in 1521 door keurvorst Frederik III de Wijze, om Luther in veiligheid te brengen op het kasteel Wartburg. De tweede veertien kilometer lange route voert de wandelaar en fietser door de groene omgeving van Thüringen waar veel plaatsen gekoppeld kunnen worden aan deze ontvoering. De route, uitgestippeld als rondwandeling, begint en eindigt op de Lutherweg bij het Slot en park Altenstein en heeft als hoogtepunt de 728,5 meter hoge Gerberstein. Vanaf dit uitzichtpunt is er een prachtig panorama over de vallei en de meanderende Werra. Een ander hoogtepunt van deze route is het neorenaissance-slot Altenstein. Het slot ligt gesitueerd in een romantisch landschapspark met een waterval en een natuurgrot. Een extra mogelijkheid van deze route is een uitstapje naar het oudste kuuroord van Duitsland, Bad Liebenstein. Hier vindt men niet alleen een spa, maar ook het idyllische Elisabeth-park, oude vakwerkhuizen en een comfortabel hotel.

Route 3: Rond de Wartburg

Tijdens de derde wandelroute wordt dieper ingegaan op de schijnontvoering van Luther. De route gaat zodoende toepasselijk van start bij kasteel de Wartburg. Na de schijnontvoering woonde Luther in de Wartburg van 1521 tot 1522 onder de schuilnaam Jonker Jörg. ‘In het rijk van de vogels’, zoals Luther de omgeving noemde, vond hij de tijd en ruimte om een Duitse vertaling van de Bijbel te maken. Het kasteel is doordrenkt van geschiedenis – ook Wagner vond in het kasteel inspiratie voor zijn opera Tannhäuser. Langs de veertien kilometer lange route zijn er ook genoeg mogelijkheden voor de natuurliefhebber. Vooral de bijzondere Drachenschlust, een 200 meter lange en 10 meter diepe kloof, is een bijzondere geologische bezienswaardigheid. De wandelroute rondom de Wartburg eindigt in het historische centrum van Eisenach.

Route 4: Waar alles begon

Deze wandelroute gaat van start in het dorpje Möhra, de bakermat van Luthers familie, en brengt je naar het kasteel de Wartburg. Ook vandaag de dag wonen nog steeds nazaten van de familie van Luther in het plaatsje Möhra. Daar staat nu ook nog de Lutherkirche, met bijzondere glas-in-lood ramen, die het verhaal over de reformator verbeelden. De route voert je in achttien kilometer langs een aantal bezienswaardigheden zoals het slot Wilhelmsthal. Daar bevindt zich ook de oudste vrijstaande concertzaal van Europa, die bekend staat om de uitvoeringen van het werk van de componist Telemann.

Luther to go

Speciaal voor de Lutherwegen is de app Luther to go ontwikkeld. Op de app kun je alle wandelroutes vinden. Hij is gratis te downloaden en beschikbaar in het Engels en Duits. De verschillende routes worden informatie, tips, de beste reistijd, moeilijkheidsgraad en mogelijkheden om een deel per auto of openbaar vervoer af te leggen. Maar ook geeft de app informatie over overnachtingsmogelijkheden onderweg en restaurants op de route. beschreven met interessante achtergrond. Download de speciale wandelapp Luther to go in de App Store of Play Store. Voor informatie over Luther en de op hem geïnspireerde wandelroutes, kijk op www.lutherland-thueringen.de banner  

Meer weten

Ontdek deze wandeling op de website van de Lutherwegen
Meer weten over Lutherland Thuringen
Meer informatie over 500 jaar reformatie Luther 2017

Afbeelding:

De Wartburg, Foto: Wartburg Stiftung Eisenach.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.