Geschiedenis micronaties

De micronatie: iedereen kan president zijn

Reis door de woestijn van Nevada en wie weet verlaat je plotseling het Amerikaanse grondgebied. Hier ligt namelijk de micronatie Molossia, onder leiding van president Kevin Baugh. Deze natie, die niet door de VS of door de VN wordt erkend, heeft zijn eigen ruimteprogramma, munt, paspoortcontrole en belastingen. Verbazingwekkend is dat er door de geschiedenis heen veel meer micronaties zijn ontstaan. De redactie koos de meest spraakmakende voorbeelden.

Oud begrip, nieuwe betekenis

De term micronatie werd pas sinds 1970 gebruikt om de vele niet-erkende kleine staten aan te duiden. Voor het jaar 1900 bestonden er veel micronaties. In Europa is Malta bijvoorbeeld sinds 1113 onafhankelijk, omdat de Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem het grondgebied kreeg toegewezen door de Paus,  zodat zij konden strijden tegen de moslims. Heel Italië was tot de unificatie aan het einde van de 19e eeuw een lappendeken van kleine hertogdommen, republieken en stadstaten.

Criteria onafhankelijke staat

Sinds de Montevideo conventie in 1933 is in het internationale recht afgesproken dat naar de volgende criteria wordt gekeken bij het onderscheiden van een soevereine staat: permanente bewoners, duidelijke grenzen, een overheid en de bekwaamheid om betrekkingen met andere landen aan te gaan. Er zijn micronaties die serieus aan deze criteria willen voldoen en micronaties die eerder als een ludieke actie zijn begonnen.

1: Koninkrijk Talossa

Dit land werd gecreëerd in 1979 door de toen 14-jarige Ben Madison, die de term micronatie zou hebben verzonnen. De natie begon in de kamer van Madison in Milwaukee, maar de bevolking is tot 255 inwoners gegroeid door aandacht van de media. Opmerkelijke feiten aan de micronatie zijn de eigen Talossaanse taal die is ontwikkeld, het tijdelijke afscheiden van een aantal inwoners die een eigen republiek stichtten en het maken van een eigen krant.

2: Nova Roma

Dit ‘land’ wordt geïnterpreteerd als een micronatie omdat het een eigen munt heeft, zijn aanhangers het als een soevereine natie beschouwen en het een politieke structuur kent die gebaseerd is op de republiek van het Oude Rome. De ‘inwoners’ wonen echter niet op een afgebakend grondgebied, het zijn eerder aanhangers die op verschillende plekken wonen en de levensstijl adopteren. Aanhangers van Nova Roma hebben een positie binnen de senaat en volgen over het algemeen de Oud-Romeinse goden.

3: Prinsdom van Sealand

Dit zelf uitgeroepen prinsdom ligt op een marine platform 9 kilometer buiten de oostkust. De Engelse radiopiraat Paddy Roy Bates maakte zich meester over het platform in 1967. Het was gecreëerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de territoriale wateren van Groot-Brittannië in 1987 met 12 mijl werden uitgebreid, werd de claim van Bates ongeldig. Evenwel is het nooit ingenomen door de Britten. De torrent website piratebay overwoog het platform te kopen, zodat zij auteursrechten konden omzeilen.

4: MelchizedekOfficial-Seal of the Dominion of Melchizedek.png

Deze micronatie werd in 1990 in het leven geroepen door Mark Pedley. Het heeft over meerdere kleine eilanden een claim uitgesproken, maar het bleek al snel dat Pedley niet geïnteresseerd was in het grondgebied zelf. Tussen 1990 en 2000 is Melchizedek meerdere malen beschuldigd van het faciliteren van fraude. Het land werd niet voor niets erkend door staten die bekend stonden als corrupt, zoals de Centrale Afrikaanse Republiek. Bedrijven uit deze landen probeerden tevergeefs met nep-obligaties geld van legitieme banken te krijgen. Pedley werd in 2010 gearresteerd.

5: ’Lovely‘, creëer je eigen micronatie!

In 2005 was de zesdelige documentaire How to start your own country van Danny Wallace op de BBC te zien. Hij roept zijn flat Lovely tot soeverein land uit en probeert uiteindelijk erkend te worden door de VN. Omdat hij geen eigen grondgebied bezit wordt zijn aanvraag niet ingewilligd. Wel maakt hij zijn eigen vlag, neemt hij een volkslied op en zoekt hij advies van ‘de eigenaar’ van de maan. kijk de serie op youtube:

bronnen:

en.wikipedia.org, micronation

novaroma.org

nrc.nl, deze man runt een micronatie met 32 inwoners

en.wikipedia.org, Talossa

en.wikipedia.org, how to start your own country

en.wikipedia.org, Dominion of Melchizedek

en.wikipedia.org, Sealand

brittannica.org, Risorgimento

afbeeldingen:

Official-Seal of the Dominion of Melchizedek, commons.wikimedia.org, Bssmith117

Sealand fortress, en.wikipedia.org, onbekend

president Kevin Baugh, en.wikipedia.org, E-mail from Kevin Baugh of the Republic of Molossia

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.