Geen afbeelding beschikbaar

De onafhankelijke republiek Moldavië

Vandaag, 27 augustus, viert Moldavië haar onafhankelijkheidsdag. De republiek is één van de vele Sovjet-staten die na de val van het communisme zelfstandig werd. Net als veel andere staten in deze regio kent Moldavië een roerige geschiedenis, waarbij invallers en bezetters elkaar afwisselden. Het gebied werd ingeklemd tussen twee grootmachten: de Ottomanen en de Russen, die beide probeerden het land te overheersen.

Sinds 1359 was het gebied onafhankelijk als het vorstendom Moldavië. Maar vanuit het zuiden kwamen de Turken langzaam maar zeker steeds dichterbij. In 1538 werd Moldavië een vazalstaat van het Ottomaanse Rijk. Vanuit het noorden probeerden de Russen hun invloed op het gebied te vergroten. In 1806 veroverden de Russen het oostelijk deel van het land. De Ottomanen waren in 1812 jaar later gedwongen om het gebied definitief aan Rusland af te staan. Het Russische deel van Moldavië werd Bessarabië genoemd en onderging een complete Russische make-over.

In 1917, tijdens de nadagen van de Eerste wereldoorlog, en een periode van grote onrust in Rusland, verklaarde Bessarabië zich onafhankelijk, en in 1920 sloot het land zich aan bij Roemenië.De dagen van Groot-Roemenië waren echter maar kort. In 1939 werd het lot van het land al bezegeld. Met het Molotov-Ribbentroppact verdeelden Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie Oost-Europa in wederzijdse invloedssferen. In 1940 kreeg Sovjetleider Stalin Moldavië in handen als onderdeel van deze deal. Nog geen jaar later vielen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. Ze werden door de Roemenen als bevrijders van de Russische bezetting onthaald. Stalin kwam echter (letterlijk) terug. Een groot aantal bewoners werd gedeporteerd naar Siberië, en in hun plaats werden Oekraïners en Russen in het land gevestigd. Vanaf midden 1944 was de 'Moldavische Sovjetrepubliek' definitief onderdeel van de Sovjet-Unie.

In 1989 bleek het Sovjet-bewind toch minder definitief dan het sinds de oorlog had geleken. In snel tempo verloor de Sovjet-Unie haar invloed in Oost-Europa. Op 27 augustus 1991 werd het land onafhankelijk, hoewel het land nog jarenlang instabiel bleef en nog steeds grote armoede kent.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.