Geen afbeelding beschikbaar

De oprichting van de Ku Klux Klan

Op 24 december 1865 wordt de organisatie Ku Klux Klan opgericht in Pulaski in de Amerikaanse staat Tennessee door zes veteranen van de Confederates uit de Amerikaanse Burgeroorlog. De Klan was extreem gewelddadig tegen zwarten en politieke tegenstanders. Het doel van deze eerste Ku Klux Klan was het herinvoeren van white supremacy en de organisatie staat ook nu nog vooral bekend om extreem geweld tegen zwarte mensen.

Oprichting van de Klan

De eerste Ku Klux Klan werd opgericht door zes veteranen uit het leger van de Confederates: John C. Lester, John B. Kennedy, Frank O. McCord, Calvin E. Jones, Richard R. Reed en James R. Crowe. De Confederates waren tegen de afschaffing van de slavernij. Al snel na de oprichting kreeg de Klan steeds meer aanhangers en begon zich uit te spreiden over de andere Zuidelijke staten. Het was een geheime, geheel blanke, organisatie die de zwarte bevolking wilde onderdrukken.

De Klan begon gemaskerde strooptochten en overvallen uit te voeren op zwarte mensen, waarbij zij de kenmerkende witte gewaden en maskers droegen. Huizen werden in brand gestoken en zwarte mensen werden gelyncht, hun lichamen achtergelaten langs de kant van de weg. Vanaf de oprichting tot het einde van de eerste Klan rond 1874 zijn er duizenden slachtoffers gemaakt.

Naam Ku Klux Klan

De naam Ku Klux Klan is afgeleid van het Griekse woord kyklos, wat cirkel of club betekent. De oprichters van de groep waren van Schotse afkomst, en ze besloten het woord clan erachter te zetten. In eerste instantie was de organisatie bekend als Kuklux clan, later werd de naam veranderd in Ku Klux Klan omdat deze naam beter herinnerd zou worden en meer angst in zou boezemen. De groepen die later werden opgericht vanaf 1915 hebben deze naam in gebruik genomen.

Nationale hiërarchie

In 1867 werd er bij een vergadering in Nashville een hiërarchische structuur opgezet en werd Confederate Generaal Nathan Bedford Forrest Grand Wizard, de nationale leider van de organisatie. Desondanks opereerden de meeste Klanleden in kleinere groepen en had de nationale organisatie weinig controle over deze afdelingen. Hoeveel mensen er aangesloten waren bij de Ku Klux Klan in hun beginjaren is niet helemaal duidelijk, aangezien het een geheime organisatie was. De nieuwe leden moesten een eed afleggen en de Klansmen opereerden altijd gemaskerd om hun identiteit geheim te houden. In een interview in 1869 zei Forrest dat de Klan bestond uit 550.000 leden en meer dan 3 miljoen sympathisanten, maar hier zijn geen gegevens van.

Bronnen

- splcenter.org, The Ku Klux Klan

- en.wikipedia.org, Ku Klux Klan

 

 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.