Geen afbeelding beschikbaar

De politie arresteert de Yorkshire Ripper

Yorkshire 1981 – Politieagenten Ring en Hydes denken te maken te hebben met een geval van prostitutie. Maar de vangst blijkt veel groter: Peter William Sutcliffe is niet zomaar een man die prostituees oppikt, maar een man die deze prostituees vervolgens verminkt en vermoord. Op het moment dat Ring en Hydes de auto aanhouden hebben zij geen idee dat zij te maken hebben met de ‘Yorkshire Ripper’.

10 pond bedrog

Wilma, Emily, Irene, Patricia, Jayne, Jean, Yvonne, Helen, Vera, Josephine, Barbara, Marguerite en Jacqueline. Deze vrouwen waren het slachtoffer geworden van Peter William Sutcliff. Sutcliffe is in 1946 geboren en werkte als inpakker bij een televisiefabriek en als vrachtwagenchauffeur. Het merendeel van zijn slachtoffers was prostituee. Sutcliffe bewerkte zijn slachtoffers met onder andere messen, schroevendraaiers en beugelzagen, en heeft veel van de vrouwen gewurgd. Vlak na zijn arrestatie verklaarde Sutcliffe zijn motivatie “Eén prostituee heeft me ooit voor 10 pond bedrogen”. Later stelde Sutcliffe dat hij het deed op bevel van God. God zou namelijk vanuit een grafsteen tot hem hebben gesproken.

30 wapens van een paranoïde schizofreen

Na de toevallige arrestatie van Sutcliffe waren er niet minder dan 30 wapens gevonden in zijn huis. Sutcliffe bekende onmiddellijk dat hij de Yorkshire Ripper was. Op het moment dat de rechtszaak tegen hem begon, hadden verscheidene artsen zijn geestelijke gesteldheid onderzocht. Hun diagnose was dat Sutcliffe een paranoïde schizofreen was. Hij kon dus een beroep doen op ontoerekeningsvatbaarheid, was het niet dat een bewaker hem het volgende hoorde zeggen: “Ik moet aan een document van ontoerekeningsvatbaarheid zien te komen, want die zou me aan een lage straf kunnen helpen”.

Nooit meer vrij

De rechter veroordeelde Sutcliffe op 22 mei 1982. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf, die hem zwaar viel. In de gevangenis mishandelde een medegevangene hem zodanig met een koffiemok, dat zijn gezicht op 83 plaatsen gehecht moest worden. Sutcliffe werd vervolgens overgeplaatst naar een zwaarder beveiligde locatie. Vorig jaar, op 16 juli 2010, bepaalde een rechter van het ‘High Court of Justice’ dat de 64-jarige Sutcliffe nooit meer vrij zou komen, nadat Sutcliffe zelf een beroep op voorwaardelijke vrijlating had gedaan.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.