De rede van Texel

Vandaag werd bekend dat de opgraving van het wrak van een vrachtschip uit de Tachtigjarige oorlog wordt hervat. Het schip werd al in 1975 ontdekt, maar werd vorig jaar pas opgegraven. Dit leverde veel informatie en een uitgebreide scheepsinventaris op.  Archeologen vermoedden dat het gaat om het eerst gevonden schip in Nederland dat diende als goederenvervoer tussen de rede van Texel en Amsterdam en rond 1553 is gebouwd.

Al sinds de vijftiende eeuw werd de Zuidoost kant van Texel aangedaan door handelsschepen, vissersboten en oorlogsschepen uit Amsterdam en de Hanzesteden. Hier kon de bemanning van boort gaan en een gunstige wind afwachten om hen naar bijvoorbeeld de Oost te brengen.

In de 16e en 17e eeuw werd Nederland steeds belangrijker op het water en de bedrijvigheid in de haven van Texel groeide dan ook. Schepen werden ook steeds groter. Dit zorgde voor  problemen, want de grotere diepgang van de schepen maakte het bevaren van de ondiepe Zuiderzee moeilijk.De bevrachting, bevoorrading en inscheping verplaatste hierdoor van de havensteden aan de Zuiderzee naar de Rede van Texel, waar het steeds drukker werd.

Het schip dat nu gevonden is heeft vermoedelijk een wat andere functie gehad. Bijzonder aan het schip zijn onder meer de drie rapieren (degens) en de houten tonnen gevuld met ongebluste kalk en zware ijzeren staven. Dit doet vermoeden dat het om een oorlogsschip gaat, maar wat de exacte rol van het schip was is nog niet te zeggen.

Omdat de herkomst rond 1553 ligt vermoeden de onderzoekers dat het om een geuzenschip of een schip uit de Spaanse vloot gaat, die ingezet is tijdens de Tachtigjarige oorlog.  Uit het onderzoek, dat vorig jaar van start ging, bleek al dat het schip tijdens een zware storm gekapseisd is en daarom is gezonken. De komende zes weken gaan archeologen bij Lelystad, waar het schip naartoe is gebracht, aan de slag om meer te weten  te komen over de herkomst. Op zaterdag 16 juni is er een speciale publieksdag waarbij de archeologen vertellen over hun bevindingen tot dan toe.

Rubrieken: 

Landen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!