Relatie Venezuela en de VS

De relatie tussen de Verenigde Staten en Venezuela

Uit documenten die zijn vrijgegeven over de inauguratie van president Trump blijkt dat Venezuela met een half miljoen dollar een van de grootste geldschieters van de Amerikaanse inauguratie was. Het geld was afkomstig van de oliemaatschappij Citgo Petroleum, dat weer een Amerikaans dochterbedrijf is van Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Dat het land zo veel geld doneert is vreemd, aangezien de huidige president Maduro de VS beschuldigde hem af te willen zetten. Hoe ver gaan deze betrekkingen tussen Amerika en Venezuela terug?

Venezolaanse crisis

De verhoudingen tussen de Amerikaanse president Roosevelt (1901-1909) en de Venezolaanse dictator Cipriano Castro (1899-1908) waren in 1902 niet goed. Zo hield Castro zich niet aan economische afspraken omtrent handel, wat uiteindelijk toe leidde dat Britse, Duitse en Italiaanse schepen de waterwegen rondom Venezuela blokkeerden. Roosevelt was echter bang dat Duitsland zijn macht in het gebied zou uitbreiden en spoorde aan op onderhandelingen. Dankzij deze onderhandelingen bleef een conflict uit.

Nederlands-Venezolaanse crisis

De afspraken uit de onderhandelingen van 1902 werden niet nagekomen. Dit resulteerde in 1908 in een crisis tussen Venezuela en Nederland, de VS en Frankrijk. De Nederlandse ambassadeur in Venezuela werd ontboden en Nederland stuurde drie oorlogsschepen naar de Venezolaanse kust. De Nederlandse schepen wierpen een blokkade op, waarna Castro het land ontvluchtte naar Berlijn. Tijdens de afwezigheid van generaal Castro braken er echter rellen uit in Caracas waardoor Castro’s regime viel en de crisis werd beëindigd.

Venezolaanse olie ontdekt

Tijdens het presidentschap van Juan Vicente Gómez (1908-1913) verbeterden de verhoudingen tussen Venezuela en de Verenigde Staten aanzienlijk. Dit omdat er olie werd gevonden en Amerikaanse en Europese investeerders hier toegang tot kregen.

Betrekkingen onder Hugo Chávez

Toen Hugo Chávez in 1998 president werd, besloot hij de olie in Venezolaanse handen te houden. Dit tot woede van de Amerikanen die zich in Venezuela gevestigd hadden om in olie te handelen. Zo moesten buitenlandse bedrijven grote sommen geld betalen om in de Venezolaanse olie te mogen handelen. Ook Chávez zijn goede banden met Fidel Castro werkte niet positief op de relatie tussen Venezuela en de VS.

Maduro en de VS

Onder president Maduro werden de betrekkingen met de VS er niet veel beter op. Zo tekende president Obama een presidentieel decreet waarin Venezuela een gevaar voor haarzelf werd genoemd. Desondanks ontving de nieuwe Amerikaanse president Trump 500.000 dollar van de Venezolaanse staat. Hoe de betrekkingen zich verder ontwikkelen weet nog niemand.

Bronnen:

Globalsecurity: Venezuela

Marineschepen: Venezuela

Wikipedia: Relations VS-Venezuela 

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Venezuela

Ook interessant: 

Landen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.