Slag bij Azincourt

De slag bij Azincourt

In 1415 wordt de Engelse koning Hendrik V in heel Frankrijk achtervolgd. Hij is maanden eerder met tienduizend man in Frankrijk aangekomen, maar na een zware belegering besluit hij terug te keren naar Engeland.


In de aanval!


ijn leger strijdt in Azincourt. Ondertussen hebben de Fransen een leger van veertigduizend man verzameld en zijn ze klaar om de Engelsen aan te vallen. Aangezien de Fransen veertig jaar eerder bij Crecy een smadelijke nederlaag tegen de Engelsen hebben geleden omdat ze al te drastisch aanvielen, houdt de Franse koning zijn mannen in toom. De Engelsen zitten ondertussen niet stil. Hendrik besluit dat hij zelf moet aanvallen en geeft zijn boogschutters de opdracht om aan te vallen.


Einde van de ridders in Frankrijk


De duizenden pijlen die in enkele minuten worden afgevuurd maken veel Franse slachtoffers. De Franse ridders kunnen dit niet zomaar laten gebeuren en chargeren. Daarbij worden ze nogmaals onder pijlen bedolven. Uiteindelijk kan het Franse leger niet anders dan zich terugtrekken. De nederlaag betekent het einde van de ridders in Frankrijk. Hadden de Fransen niet gewacht en de Engelsen meteen aangevallen, dan zou de geschiedenis wellicht heel anders zijn verlopen.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Afbeelding

Chroniques d’Enguerrand de Monstrelet (early 15th century) - Antoine Leduc, Sylvie Leluc et Olivier Renaudeau (dir.), D'Azincourt à Marignan. Chevaliers et bombardes, 1515-1515, Paris, Gallimard / Musée de l'armée, 2015, p. 18-19

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.