Geen afbeelding beschikbaar

De slag bij Crannon

Crannon 322 v. Christus - In het jaar 322 voor Christus, bij de stad Crannon in Thessalië, Griekenland, versloegen de generaals Antipater en Crateros, beide vertrouwelingen van de kort daarvoor overleden Alexander de Grote, een coalitie van Griekse stadstaten onder leiding van Athene. Het was de laatste stuiptrekking van de ooit zo geduchte macht van de Griekse steden. Vanaf dit moment zouden zij geen belangrijke internationale rol van belang meer spelen in het Midden Oosten. De tijd van de stadstaten was voorbij, de tijd van de grote rijken was begonnen.

In 338 voor Christus versloeg de Macedonische koning Philippos II, (382-336 voor Christus) de vader van Alexander de Grote (356-323 voor Christus) een coalitie van Griekse stadstaten. Daarmee kwam er een eind aan de periode waarin stadstaten als Athene, Sparta en Korinthe de dienst uitmaakten op het Peloponnesisch schiereiland. Philippos, en later Alexander, wilden de Grieken verenigen tegen de grote vijand uit het oosten: de Perzen. Het was Alexander die er in slaagde het Perzische rijk te veroveren en een rijk te stichten van een omvang zoals de wereld nog niet eerder had gezien: van Macedonië tot aan de Ganges in India.

Maar dat de grondslag van dat rijk eigenlijk broos was bleek al meteen na zijn dood in 323. Niet alleen kibbelden zijn generaals over de verdeling van zijn rijk, een ruzie die al gauw op oorlog zou uitlopen, maar in zijn thuisland maakte een coalitie van Griekse steden onder leiding van Athene gebruik van de verwarring om in opstand te komen tegen het Macedonische gezag. In eerste instantie wisten ze de Macedonische stadhouder, generaal Antipater (397-319 voor Christus), te verslaan. Antipater vluchtte naar de stad Lamia, waar hij door de Atheners en hun bondgenoten belegerd werd. Deze oorlog wordt daarom ook de Lamische Oorlog genoemd.

Antipater wist echter te ontsnappen en keerde terug naar Macedonië. In 322 keerde hij met versterkingen, én zijn toekomstige schoonzoon Crateros, ook één van Alexander's generaals, terug. In de slag bij Crannon versloegen de twee generaals de Atheense coalitie. Daarmee werden de ambities van de Griekse steden voorgoed de kop ingedrukt. Vanaf dat moment zouden de grote rijken de dienst gaan uitmaken.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.