Dien Bien Phu

De slag bij Điện Biên Phủ

Op 13 maart 1954 begint de belegering van Điện Biên Phủ met een bombardement op het Franse leger door de communistische Vietmin. Vietnam – toen nog de Unie van Indochina – was sinds eind negentiende eeuw een Franse kolonie, maar een deel van de bevolking was bereid tegen de overheerser te strijden voor een onafhankelijk Vietnam.


Ho Chi Minh & Vo Nguyen Giap


De communistische Ho Chi Minh nam de leiding over de opstand en werkte nauw samen met de generaal Vo Nguyen Giap. De Fransen wilden de oprukkende Giap tegenhouden, die van plan was Laos binnen te vallen. Eind 1953 versterkten de Fransen het gebied rondom Điện Biên Phủ met manschappen en forten.


De slag bij Điện Biên Phủ


De communisten van de Vietminh bereidden hun aanval goed voor. Op 13 maart begon de slag bij Điện Biên Phủ. In eerste instantie schoten zij voornamelijk op de vliegtoestellen van het Franse leger, waardoor de Fransen al vrij snel geen vliegtuigen en helikopters meer konden laten opstijgen. De communisten vervolgden hun beschietingen op de Fransen vanuit loopgraven. De enorme regenbuien die volgden, waren dé kans voor Frankrijk om het tij te doen keren; de loopgraven liepen vol en het Vietnamese leger moest de tactiek aanpassen. De regen werkte de Fransen echter ook tegen, waardoor Frankrijk niet in staat was de winst naar zich toe te trekken.


De Vietminh overwint


Als reactie op een Franse luchtaanval vielen de Vietnamezen het Franse leger aan met alle wapens die zij nog in hun bezit hadden. Deze aanval gaf de genadeklap: de Fransen hadden te kampen met grote aantallen gewonden en waren niet in staat zich te hergroeperen. Het Vietnamese leger versloeg de Fransen op 7 mei 1954 met grote overmacht.


Akkoorden van Genève


De slag bij Điện Biên Phủ markeert het einde van de Eerste Indochinese Oorlog (1946-1954). Als gevolg van de overwinning van de Vietminh kregen de communisten uiteindelijk de overmacht in Vietnam. Om te voorkomen dat de Vietminh de controle zou krijgen over geheel Vietnam, werd bij het tekenen van de vredesakkoorden van Genève door Frankrijk en de Vietminh bepaald dat het Zuid-Aziatische land tijdelijk in tweeën gedeeld moest worden.


De Vietnamoorlog


Ho Chi Minh kreeg de leiding over het communistische Noord-Vietnam, terwijl het Zuiden een kapitalistisch bewind kreeg. De Verenigde Staten en Zuid-Vietnam dwarsboomden echter de nationale verkiezingen (van zowel Noord- als Zuid-Vietnam) die twee jaar later moesten volgen. Dit zou uiteindelijk leiden tot de twintigjarige Vietnamoorlog (1955-1975) tussen Noord- en Zuid-Vietnam.

Bronnen

Wikipedia.org, 'Vietnamoorlog'
Wikipedia.org, 'Slag bij Dien (...)'
Militair.net, 'Dien Bien Phu'
Vietnam.hu.nl, 'geschiedenis'

Afbeelding

Door Onbekend [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.