Ontstaan van Montreal

De stichting van Montreal in Nieuw-Frankrijk

17 mei 1642 – De Fransen stichten hun derde kolonie in Nieuw-Frankrijk: de stad Ville Marie, het latere Montreal. Hoewel de omgeving al duizenden jaren bewoond werd door verschillende Indianenstammen, wisten de Fransen vanaf begin zeventiende eeuw voor een lange periode controle te krijgen over het oosten van het huidige Canada.


Nieuw-Frankrijk


In 1542 begon Frankrijk reeds met de kolonisatie van het oosten van het huidige Canada. De gebieden die door Frankrijk veroverd werden, noemden zij Nieuw-Franrijk. De eerste permanente vestiging - het huidige Quebec - in Nieuw-Frankrijk werd gesticht door de Fransman Samuel de Champlain in 1608. Hierna volgden Trois-Rivières (1634) en vervolgens Ville Marie/Montreal (1642).


Van Ville Marie naar Montreal


In eerste instantie gaven de Fransen de nieuwe nederzetting de naam Ville Marie. Later kreeg de stad haar huidige naam: Montreal. De stad is vernoemd naar de nabijgelegen berg ‘Mont Royal’, ofwel ‘Koninklijke Berg’. Ville Marie werd gesticht door een groep Franse priesters, nonnen en kolonisten. Eén van de nonnen, Jeanne Marc, stichtte hier het allereerste ziekenhuis van Noord-Amerika: Hôtel-Dieu.


Kerstening van de Indianen


De Franse nieuwkomers deden pogingen om de Indianen in het gebied te bekeren tot het christendom. Deze pogingen mislukten echter en de Indianen vielen de nederzetting meermaals aan. Pas in 1701 werd er een vredesverdrag ondertekend tussen de Fransen en de Indianen. De vrede tussen beide volkeren stimuleerde de toch al sterke handelspositie van Montreal. Vooral de handel in bont was belangrijk voor de stad.


De Zevenjarige Oorlog en het verlies van Nieuw-Frankrijk


De Engelsen kregen na verloop van tijd veel interesse in de kolonie van Frankrijk. Tijdens de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) moest Quebec in 1759 het onderspit delven en gaf Montreal zich een jaar later ook over. Onder de Engelsen werd Montreal in 1832 officieel een stad.


Huidig Montreal: trots op de Franse roots


Op dit moment is Montreal de grootste stad van de Canadese provincie Quebec. De officiële taal van de provincie is Frans en de inwoners van zowel de stad als de provincie zijn trots op hun Franse roots. Toeristen die de bewoners in het Frans aanspreken hebben duidelijk een streepje voor op zij die er vanuit gaan dat de locals zich ook verstaanbaar kunnen maken in het Engels.    

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!