Geen afbeelding beschikbaar

De voorspellingen van Chriet Titulaer

Op 23 april 2017 overleed een van Nederlands bekendste sterrenkundige en wetenschapper, Chriet Titulaer. Titulaer maakte de wetenschap lange tijd populair bij het grote publiek met onder andere het programma Wondere Wereld. In dit programma bracht hij de kijker op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent wetenschap, techniek en sterrenkunde.

Chriet en de Apollo 11

Titulaer studeerde wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde op de universiteit van Utrecht. Zijn eerste tv optreden zal iedereen ongetwijfeld kennen. Titulaer verzorgde namelijk het commentaar tijdens de maanlanding van de Apollo 11 in 1969. Titulaer becommentarieerde tevens de lancering van de spaceshuttle Columbia in 1981. Ook was hij tussen 1969 en 1990 op tv met verschillende wetenschappelijke programma’s waarin hij de volgende voorspellingen deed:

1. Mobiele telefonie wordt de toekomst

In 1985 begon de uitzending van Titulaers programma met een fiets die uitgerust zou zijn met een telefoon. De PTT zou, volgens Titulaer, overwegen om de fietsen van koeriers uit te rusten met telefoons. De dynamo zou het enorme ding gedeeltelijk op kunnen laden. Later bleek dat het hier ging om een 1 aprilgrap, maar hoe dicht Titulaer in de buurt zou zitten van hoe het later zou worden, dat wist hij toen nog niet.

2. Glasvezel

Tevens in 1985 vertelde Titulaer tijdens een presentatie bij een kabelbedrijf vol enthousiasme over glasvezel. “Wat we nodig hebben is dat er één zo’n glasvezeltje in ieder huis in Nederland komt. Dan kun je door dat ene glasvezeltje honderden televisieprogramma’s kijken, telefoneren, beeld telefoneren, telewinkelen en telebankieren. Het kan allemaal via dat ene glasvezeltje.”

3. Het huis van de toekomst

Het was een ambitieus project, een huis volledig ingericht met alle denkbare, en zelfs nog ondenkbare wetenschappelijke snufjes. Titulaer presenteerde het huis in 1989 op het terrein van Autotron in Rosmalen. In het huis zaten 250 technische snufjes die varieerden van een trechter op het dak om regenwater op te vangen, een centraal stofzuigsysteem door het hele huis, een dak dat men kon openen via stemcommando en een systeem om afval te scheiden. Veel van deze dingen zijn curiositeiten gebleven, maar als men ziet hoe er nu wordt nagedacht over ‘smarthomes’ was Titulaer zijn tijd ver vooruit.

4. Vergemakkelijking van het leven

Ook voorspelde Titulaer dat de technologie het leven op allerlei manieren zou gaan vergemakkelijken. Hij voorspelde televisiekanalen waarop 24 uur per dag één thema wordt uitgezonden, bijvoorbeeld sport. Ook de magnetron stond voordat iedereen er een had al op het lijstje van Titulaer

5. Mensen op Mars

Titulaer voorspelde vanzelfsprekend ook dingen die niet uitkwamen. Zo beweerde hij in 1992 dat er vóór 2020 mensen op Mars zouden zijn geweest. Hij beweerde tevens ook dat dit Japanners zouden zijn. Gekeken naar de huidige technologische ontwikkelingen van bijvoorbeeld Space X en andere ruimtevaartprogramma’s lijkt deze voorspelling iets dichterbij te komen, maar 2020 dat zit er helaas niet in.

Bronnen:

Nos.nl: Wat Chriet Titulaer goed voorspelde

Volkskrant.nl: De wondere wereld van Chriet Titulaer

Wikipedia.org: Chriet Titulaer

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Chriet Titulaer

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.