Het Griekse leger in 1912

De wapenstilstand tijdens de Eerste Balkanoorlog

Op 3 december 1912 tekenen Bulgarije, Servië en Montenegro een wapenstilstand met het Ottomaanse Rijk. Dit gebeurde tijdens de Eerste Balkanoorlog, een oorlog tussen het Ottomaanse Rijk en de Balkan Liga, die bestond uit Bulgarije, Servië, Montenegro en Griekenland. Er werd gestreden om uitbreiding van het grondgebied van de Balkanlanden ten koste van het Ottomaanse Rijk.

De Eerste Balkanoorlog

Het Ottomaanse rijk was aan het begin van de 20e eeuw een Europese grootmacht. Het rijk had een enorm grondgebied maar was door verschillende binnenlandse conflicten erg verzwakt. De Balkanlanden zagen dit als een mooie kans om het Balkangebied te ontdoen van Ottomaanse heerschappij en toe te voegen aan hun eigen grondgebied. Op 8 oktober 1912 verklaarde Montenegro de oorlog aan het Ottomaanse Rijk, wat het begin van de Eerste Balkanoorlog betekende.

Annexatie van grondgebied

Na Montenegro volgden Bulgarije, Servië en Griekenland met oorlogsverklaringen aan het Ottomaanse Rijk. De landen hadden een onderlinge alliantie gesloten, hoewel er geen duidelijke afspraken gemaakt waren over de annexatie van gewonnen grondgebied. Wie een gebied als eerste bereikte, mocht het houden. Hierdoor ontstonden er ook conflicten tussen de Balkanlanden onderling. Het Ottomaanse Rijk raakte tijdens deze oorlog bijna al haar grondgebied in Europa kwijt. Ook de hoofdstad Constantinopel werd bedreigd en de sultan ontvluchtte de stad. Met behulp van het Verenigd Koninkrijk wisten de Ottomanen Constantinopel als hun enige Europese grondgebied in handen te houden. Albanië, Macedonië, Tracië, Epirus en Thessaloniki vielen echter in handen van de Balkan Liga.

Wapenstilstand

Op 3 december 1912 tekenden Bulgarije, Montenegro en Servië na twee maanden oorlog een wapenstilstand met het Ottomaanse Rijk. De Ottomanen waren verslagen en het grondgebied werd toegekend aan de Balkanlanden. Griekenland zette als enige de oorlog voort. Omdat het Ottomaanse Rijk de bepalingen van de wapenstilstand niet accepteerde, werd de oorlog tussen de overige landen van de Balkan Liga en de Ottomanen begin 1913 hervat. Pas op 30 mei 1913 kwam met het Verdrag van Londen een einde aan de Eerste Balkanoorlog.

Bronnen

history.com, first balkan war ends
cnparm.home.texas.net, Balkan Crises
books.google.nl, de ondergang van het oude Europa
en.wikipedia.org, First Balkan War

Afbeelding

Wikimedia Commons, Greek Infantry 1912

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.