Geen afbeelding beschikbaar

Dewey verliest van Truman door nietsdoen

De enige keer dat Harry Truman de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, in 1948, wordt gezien als een van de grootste politieke verrassingen in de Amerikaanse geschiedenis. Als dat zo is, dan moet de verliezer, in dit geval republikein Thomas Dewey, wel heel domme dingen hebben gedaan.


Truman heeft als vicepresident gediend onder een van de populairste Amerikaanse presidenten in de geschiedenis, Franklin Roosevelt. Hij neemt het presidentschap op zich wanneer Roosevelt sterft, waarna hij toestemming geeft voor de atoomaanval op Japan die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidt.


Truman als underdog


Toch begint hij als de underdog aan de verkiezingscampagne. Veel kiezers zien hem niet zitten vanwege zijn positieve houding tegenover vakbonden en zijn dubbelzinnige standpunt inzake burgerrechten. Het enige dat zijn tegenstander Dewey moet doen om het presidentschap te winnen, is ervoor zorgen dat hij geen fouten maakt. Dewey denkt dat niets doen de enige manier is om er zeker van te zijn dat je niets fout doet.


Een dwaze uitspraak van Dewey


Dewey doet dan ook absoluut niets. Bovendien doet hij ook nog zijn beroemde tautologische uitspraak: ‘Je weet dat je toekomst nog steeds voor je ligt.’ Nu doen presidentskandidaten de ene dwaze uitspraak na de andere, maar in de jaren veertig verwacht het publiek nog inhoudsvolle verklaringen van kandidaten. Dewey verliest de verkiezingen glansloos.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!