Geen afbeelding beschikbaar

Doktersrapport van moordaanslag Lincoln teruggevonden

Ruim 147 jaar nadat president Abraham Lincoln in 1865 neer werd geschoten door John Wilkes Booth hebben historici nu het doktersrapport van de moordaanslag teruggevonden. Charles Leale was de eerste dokter die arriveerde op het presidentiële balkon van het Ford’s Theatre, waar de aanslag plaatsvond. Leale trof daar volgens zijn rapport een verlamde en comateuze Lincoln aan, die levenloos in de handen van zijn vrouw lag.

Op 14 april 1865, Goede Vrijdag, was de 26-jarige legerchirurg Charles Leale aanwezig in het Ford’s Theatre in Washington voor een voorstelling van het komische toneelstuk ‘Our American Cousin’. Vanaf zijn zitplaats had hij een goed zicht op het presidentiële balkon van Abraham Lincoln, dat slechts 13 meter van hem verwijderd was. Opeens zag Leale een man met een dolk achter Lincoln opduiken en schreeuwden verscheidene mensen in de zaal ‘De president is vermoord!’.

Leale realiseerde zich dat er iets mis was en rende meteen naar het presidentiële balkon. Hij dacht dat Lincoln neer was gestoken en gaf omstanders opdracht om zijn jas open te snijden, maar als snel realiseerde de chirurg zich dat er iets anders aan de hand was. “Ik begon met het onderzoeken van zijn hoofd (want er was geen wond bij zijn schouder) en met mijn vingers ontdekte ik al snel een grote bloedprop, ongeveer 1 inch onder de bovenste ronding van het achterhoofdsbeen. (…) De pink van mijn linkerhand paste precies door de perfect gladde opening die de kogel had geslagen. ”

"Charles A. Leale. Report on death of President Lincoln"

"Charles A. Leale. Report on death of President Lincoln"

“Het meest fascinerende van dit verslag is de directheid en de klinische manier waarop het geschreven is. Er vrijwel geen sprake van emoties of verbloemend taalgebruik”, aldus Daniel Stowell. Hij is de directeur van het project ‘Papers of Abraham Lincoln’, dat de doelstelling heeft om alle 90.000 geschreven documenten van de Amerikaanse president te digitaliseren en open te stellen voor het publiek. Het unieke doktersrapport van de aanslag op Lincoln werd aangetroffen onder de ‘L’ van ‘Leale’ in het archief van de Amerikaanse Surgeon General van 1865. Vermoedelijk was het document sinds de moord op Lincoln, 147 jaar geleden, niet meer geraadpleegd.

De volledige klinische tekst van het doktersrapport van Leale is hier te belezen. De originele documenten in het handschrift van Leale zijn te bezichtigen op de website van ‘Papers of Abraham Lincoln’.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.