"Image:Dollyscotland.JPG"

Dolly, het beroemdste schaap ter wereld

Januari 2018 -Het is Chinese wetenschappers gelukt om apen te klonen. Twee Java-aapjes die een aantal weken geleden zijn geboren in een laboratorium zijn exacte kopieën van het aapje die zijn lichaamscellen verschafte voor het experiment. De techniek die de Chinezen hebben gebruikt, is niet nieuw. Al eerder werd de methode toegepast door Britse wetenschappers. Zij kregen het destijds al voor elkaar om met de techniek een dier te klonen: Dolly het schaap.

Een schaap met drie moeders

Dolly werd geboren op 5 juli 1996. Ze was onderdeel van een serie experimenten aan het Roslin Instituut in Schotland. Het was een hele speciale geboorte: er waren drie moeders betrokken bij de geboorte. Het eitje, het DNA en het gekloonde embryo werden alle drie door een ander schaap geleverd. De celkern van een eitje, afkomstig van een van de moeders, werd verwijderd en vervangen door de celkern van een melkkliercel van een tweede schaap. In het laboratorium groeide het eitje uit tot een embryo, het embryo werd vervolgens in moederschaap nummer drie geplaatst. Het lukte om een heel schaap te produceren uit de cellen van een specifiek lichaamsdeel: de uier. Het schaap is om die reden is vernoemd naar Dolly Parton, een Amerikaanse zangeres met niet alleen een bijzondere stem maar ook een opvallende voorgevel. Dolly het schaap was een gezonde kloon en werd ruim zes jaar oud. Volgens wetenschappers overleed Dolly uiteindelijk door een longziekte die niet veroorzaakt werd doordat ze een kloon was.

Waarom was Dolly zo belangrijk?

De geboorte van Dolly in de jaren 90 was een belangrijke wetenschappelijke doorbraak. De geboorte van Dolly bewees dat met een specifieke cel gehele kopieën van hetzelfde dier kunnen worden gemaakt. Dolly was niet het eerste gekloonde dier ooit, wel was ze het eerste zoogdier dat succesvol was gekloond uit een volwassen cel. Voorheen wisten wetenschappers nog niet dat dit mogelijk was. Het belang van Dolly het schaap had met name betrekking op ontwikkelingen binnen het onderzoek rondom stamcellen.

Publieke aandacht

Wat Dolly ook bijzonder maakt is de hoeveelheid media aandacht die ze kreeg. Niet alleen als bijzondere wetenschappelijke prestatie kwam Dolly naar voren in het nieuws. Ook was de geboorte van Dolly een aanleiding tot het publieke debat over de mogelijke gevaren en de mogelijke voordelen van klonen en of het ethisch verantwoord is om een levend wezen op deze wijze te ‘produceren’.

Hua Hua en Zhong Zhong

Met het ter wereld brengen van twee primaten, de aapjes genaamd Hua Hua en Zhong Zhong, gooien de Chinezen nieuw hout op het vuur wat betreft de discussie in hoeverre klonen moreel verantwoord is. Het is nu meer dan ooit cruciaal om dit debat te voeren; met het klonen van de diersoorten die het meest aan ons verwant zijn komen we steeds dichterbij het klonen van de mens zelf.

 

 bronnen

afbeelding

"Image:Dollyscotland.JPG" [Public Domain], via Wikipedia Commons

 

Onderwerpen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.