Donald Duck postzegel Walt Disney

Donald Duck wordt geboren

1936- "Who? Me? Oh, No, I've got a bellyache!" Donald Duck werd op 9 juni 1934 geboren met deze eerste zin. Twee jaar later, op 30 augustus 1936, kreeg hij zijn eigen strip.

The Wise Little Hen

In de jaren ’20 begon Walt Disney met het tekenen van tekenfilms voor verschillende tekenfilmmakers. In 1927 maakte hij zijn eerste filmpje met Mickey Mouse. Donald Duck was toen nog niet geboren. De kwakende eend verscheen pas in 1934 op het witte doek in de film The Wise little Hen. In deze tekenfilm van 8 minuten speelde hij slechts een bijrol.

Eend overstijgt bijrol

Het verhaal gaat over een kip die hulp moest krijgen bij het oogsten van de mais. De buren, waaronder oom Donald, kijken wel uit om zich teveel in te spannen en doen net alsof ze buikpijn hebben. Maar een grote rol was voor hem nog niet weggelegd en hij had maar één zin in de film: "Who? Me? Oh, No, I've got a bellyache!" Donald Duck woonde in deze film op een woonboot en heeft dus ook een matrozenpakje aan. Zijn snavel en nek zijn echter veel langer en zijn handen leken meer op vleugels dan nu. Zijn opvliegende karakter is alleen nooit anders geweest en was juist de reden van zijn succes. Het sprak veel mensen aan en de eend oversteeg de bijrol.

Strip voor nieuwsbladen

In korte tijd werd de eend zo bekend dat Walt Disney besloot een strip te maken voor nieuwsbladen die alleen over Donald Duck ging. De strip verscheen in de periode van 30 augustus 1936 tot en met 5 december 1937. De eerste strips waren van de hand van Al Taliafero, maar al snel kwam zijn collega Carl Barks in beeld. Hij bleef Donald Duck tekenen tot in 1966.  

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.