Geen afbeelding beschikbaar

Downtown Abbey ‘historisch inaccuraat’

Downtown Abbey, het populaire Britse kostuumdrama, zit volgens een historicus vol met geschiedkundige onjuistheden. Hij beweert dat de serie een ‘zilveren, stomende school vol snobisme’ aan het publiek opdient. De serie speelt zich af vóór en tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In het fictieve dorpje Downtown Abbey leeft de aristocratische familie Crawley inclusief bedienden. Het verhaal start met het zinken van de Titanic, waar een aantal Crawley familieleden op reisden. De serie werd voor het eerst uitgezonden op 26 september 2010 in Engeland. Al gauw werd het een ongekend groot succes, zowel in Groot-Brittannië als in de Verenigde Staten.

Simon Schama, professor geschiedenis aan de Columbia University, uit stevige kritiek op de serie. Hij beschuldigt de makers van het programma ervan dat ze niet echt de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog hebben bestudeerd. Zo verdient graaf Rober zijn inkomsten door het verhuren van land en huizen, terwijl ‘zijn zaak ingestort zou zijn met de lange agrarische depressie’, beweert Schama.

Ook worden er allerlei termen gebruikt, zoals ‘get knotted’, ‘logic pills’ en ‘shafted’ – allemaal woorden die volgens critici opkwamen in de jaren ‘60 en ’70 van de 20e eeuw. Een voormalig redacteur van het blad Shooting Times wees erop dat “de wapens vormgegeven zijn alsof ze uit de jaren 1890 komen, terwijl de serie zich twee decennia later afspeelt”. Ook de karakters zouden ‘anachronistisch’ gedrag vertonen, vooral naargelang hun sociale klasse.

De bedenker van de serie, Julian Fellowers, reageerde geïrriteerd. Hij noemde de critici sociaal onzekere mensen. ‘Ze zoeken fouten om hun eigen intellect tentoon te stellen’. Volgens hem is het programma wel aardig accuraat. Veel zal de kritiek waarschijnlijk niet afdoen aan de populariteit van de serie.

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt