De dood van Paullus

Duobaan zorgt voor Romeinse nederlaag

Een van de grootste nederlagen in de Romeinse militaire geschiedenis wordt veroorzaakt door een blunder van de Romeinse senaat. Die besluit dat een dictator niet langer de staat mag leiden. Daarom worden twee mannen als consul aangesteld; de een mag nooit de overmacht over de ander hebben.

Als het leger oorlog voert, krijgen de consuls om de andere dag afwisselend de leiding ervan. Het probleem is dat de twee consuls, Paullus en Varro, totaal verschillende mannen zijn. Paullus is een ervaren soldaat die liever voorzichtig optreedt, Varro is een senator zonder enige militaire ervaring die een probleem liever zo snel mogelijk oplost.


Overmoedige, onervaren Varro


Als beide consuls met een leger de Carthaagse Hannibal moeten verdrijven, zijn de heren het niet eens over de aan te wenden tactiek. Paullus wil wachten op de sterke positie in de heuvels tot Hannibal een zet doet om hem dan vanuit die positie te verslaan. Varro wil niet wachten en wordt door zijn bondgenoten in de senaat aangespoord om eindelijk komaf te maken met Hannibal.


Hannibal's tactiek


Onervaren en overmoedig beveelt hij op ‘zijn’ dag het leger om de heuvels te verlaten en op vlakke bodem Hannibal te bevechten. Daar heeft de cavalerie van Hannibal echter de overhand. Hannibal plaatst zijn zwakste krijgers, de Galliërs, in het midden en de sterkste aan de flanken. Het Romeinse leger wordt volledig ingesloten. Veertigduizend Romeinse soldaten komen om, terwijl de Carthagers er hooguit enkele honderden – veelal voor hen onbelangrijke Galliërs – verliezen. Rome weet meteen wat een onervaren leider aan het hoofd van een leger betekent. Het zal die blunder niet opnieuw maken.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Afbeelding:

The Death of Aemilius Paullus by John Trumbull, 1773, via Wikimedia.

Rubrieken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.