Geen afbeelding beschikbaar

ECHTSCHEIDING VAN NAPOLEON EN JOSÉPHINE

Seks verkoopt of niet? Dominique Strauss Kahn en zijn kamermeisje, Clinton en zijn  stagiaire en de Bunga Bunga feestjes van Berlusconi. Rijk en machtig zijn gaat nogal eens gepaard met een seksschandaal. Niets nieuws onder de zon. Ook in het verleden kwam dat veel voor. In deze serie besteden we aandacht aan de (seks)schandalen in de loop der eeuwen. Deze week: Napoleon en Josephine.

Brieven aan Josephine

In de beginjaren van hun huwelijk schreef Napoleon veel brieven naar Josephine en een hoop daarvan zijn bewaard gebleven: “De dag waarop je zegt: ik hou niet meer zoveel van je, zal het einde van de liefde en de laatste dag van mijn leven zijn. Als mijn hart zo laag was dat het kon liefhebben zonder liefde terug te krijgen, zou ik het aan stukken scheuren. Joséphine, Joséphine! Denk aan wat ik soms tegen je heb gezegd; Moeder Natuur heeft me begiftigd met een viriel en besluitvaardig karakter, het jouwe heeft ze gemaakt van kant en tule. Houd je niet langer van me? Vergeef me, liefde van mijn leven, mijn ziel wordt gekweld door conflicterende krachten.”

Toyboy

Maar het huwelijk begon in de loop der tijd scheuren te vertonen. Toen Napoleon op veldtocht naar Egypte was verbleef Joséphine in baden van Plombières en onderhield een relatie met de negen jaar jongere officier Hippolyte Charles. Ze vestigde zich in het Kasteel van Malmaison. Toen ze uiteindelijk besloot om Napoleon in Italië op te zoeken bracht ze haar minnaar mee als adjudant. In het begin had Napoleon nog niks in de gaten.

Affaire aan het licht

Maar toen generaal Andoche Junot hem een brief liet zien die de affaire met kapitein Charles aanduidde, moest Napoleon de realiteit wel onder ogen zien. Josephine had haar minnaar op veel van haar reizen meegenomen en verschillende personen hadden het paar gesignaleerd. Ontkennen kon niet meer. Napoleon kwam achter de verhouding van zijn vrouw. Hij was vastbesloten bij zijn terugkomst in Parijs van haar te scheiden. Maar in de tijd dat hij in Egypte verbleef kon hij net zo goed zelf een minnares nemen. De 29-jarige Pauline Fourès werd zijn maîtresse. Door de affaire en doordat Josephine hem geen kinderen schonk, besloot hij in 1806 van haar te scheiden. Ze stierf in 1814 als gevolg van een longontsteking.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.