Een enorme ontsporing? Blijf bij de les…

 

Honderd jaar na dato wordt de Grote Oorlog (1914-1918), later Eerste Wereldoorlog geheten, overal in Europa groots herdacht. Bij dit bloedige conflict waren ruim 60 miljoen soldaten en officieren uit vijf werelddelen betrokken. Maak kennis met één van hen. 

Onder de miljoenen soldaten die dienden tijdens de Eerste Wereldoorlog ook de grootvader van RUG- en HOVO-docent prof Hans Renner. Men kan deze oorlog als een noodlottige historische ontsporing beschouwen: door deze tot dan toe ongekende militaire slachting begaf de geschiedenis van ons continent zich richting historische catastrofes. De politieke consequenties van de Eerste Wereldoorlog waren enorm en zijn vooral in Europa, maar eigenlijk in de hele wereld nog steeds voelbaar. Brandende vragen blijven: kunnen wij lessen trekken uit dit conflict? En zijn wij thans beter in staat dit soort rampspoed te voorkomen?

Hovo

Historische episodes, rode draden en grote verbanden

De cursus De Grote Oorlog is maar één voorbeeld van een cursus geschiedenis bij HOVO Amsterdam. Het aanbod is heel divers. Wat is de rol van keizer Augustus geweest in het succes van het Romeinse rijk? Hoe groot was de internationale impact van de Spaanse Burgeroorlog? En in hoeverre zagen we indertijd nu echt de Golfoorlog bijna live op ons scherm? Wat zijn de achtergronden van de Arabische Lente en valt er iets te zeggen over de toekomst van die regio?

U kunt kiezen voor een cursus waarin één korte episode uit de geschiedenis centraal staat, of voor een leergang waarin de rode draden worden ontrafeld van de gehele Europese geschiedenis en waarin juist de grote verbanden centraal staan: de rol van het oude Griekenland, het Romeinse Rijk, de Feniciërs en de Franken… doorlopend tot de gewelddadige revoluties van laatste eeuwen, waarin stap voor stap de vrijheden bevochten die het moderne Europa kenmerken, politiek, persoonlijk, economisch en ideëel. En hoe kunnen we de geschiedenis van Nederland plaatsen in dat grote Europese verhaal: gevormd door het leven in een klein gebied op het grensvlak van verschillende culturen – de rode draad door onze eigen geschiedenis? Europa en Nederland zijn de thema’s van de twee geschiedenisleergangen bij HOVO Amsterdam. Elke leergang bestaat uit vier cursussen van elk tien colleges.

Hovo

 

Een inspirerende leeromgeving en een breed cursusaanbod

HOVO Amsterdam biedt geschiedeniscursussen en cursussen op het gebied van psychologie, kunstgeschiedenis, letteren, exacte vakken, muziek en filosofie. Uiteraard op academisch niveau, want HOVO is onderdeel van de Vrije Universiteit Amsterdam en biedt onderwijs aan voor hoger opgeleiden. U volgt hoorcolleges bij inspirerende en deskundige docenten, vaak met een carrière in het hoger onderwijs (hbo/universiteit) of vergelijkbaar. Enkele namen zijn Fik Meijer, Hans Renner, Frans van der Reep en Feico Houweling. Hun cursussen zijn veelal ontleend aan colleges uit het reguliere onderwijs, maar aangepast aan de wensen van de ‘oprecht leergierige mens’: geen verplicht huiswerk of verplichte toetsing; u studeert omdat u zelf kennis wilt opdoen! Voor extra verdieping zijn er readers, boeken of ander studiemateriaal. Alle colleges vinden plaats op de campus van de VU, een inspirerende en levendige leeromgeving voor alle leeftijden.

Tot slot: cursisten beoordelen de cursussen van HOVO Amsterdam met gemiddeld ruim een 4,5 op een schaal van 0 tot 5. Dát is het resultaat van de unieke wederzijdse inspiratie van docenten en cursisten.

Meer weten?

Bekijk het actuele cursusaanbod van HOVO Amsterdam op www.hovo.vu.nl – startdata vanaf november en vanaf eind januari.

Hovo Foto: Yvonne Compier

Landen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.