Een muzikale reis naar het land van Luther

Dit jaar werken we toe naar de herdenking van het 500- jarig bestaan van de Reformatie in 2017. Een mooie aanleiding om een ‘Luther-reis’ te boeken. Op een dergelijke reis brengt een Luther-kenner u langs de belangrijkste plekken uit het leven van de reformator. Sommige reisorganisaties gaan nog een stapje verder en bieden bijvoorbeeld samenzangmomenten aan in belangrijke protestantse kerken.

Omdat Luther één van de grondleggers van het protestantisme is, zijn veel mensen in zijn leven geïnteresseerd. Luther heeft op verschillende plekken in Duitsland zoveel invloed gehad, dat deze in het teken van hem en de reformatie staan. Luther wordt bijvoorbeeld altijd in één adem genoemd met de stad Worms, omdat hij daar zijn stellingen verdedigde op de Rijksdag.  


Luther-hoogtepunten


Wittenberg Schlosskirche.JPG Wittenberg Schlosskirche


 


Wittenberg staat helemaal in het teken van Luther, want hier schreef hij zijn stellingen, was hij professor en hield hij in de stadskerk de eerste protestantse samenkomsten. Vergeet vooral ook niet de Wartburg, waar Luther een aantal jaren woonde zodat hij niet door de katholieke kerk of katholieke vorsten kon worden opgepakt na zijn vogelvrij-verklaring of de stad Eisleben, waar hij geboren werd en stierf.


Samenzangreis Burgtours


Om de eigen Luther reis te onderscheiden van anderen, bieden twee reisorganisaties muzikale reizen naar ‘Lutherland’ aan. Burgtours organiseert dit jaar een 4-daagse samenzangreis met meditaties. In historische kerken zal Ds. G.J. van Aalst stilstaan bij het belang van de Reformatie, terwijl organist Pieter Heykoop de samenzang begeleidt. Eisenach, Wittenberg, Erfurt en de Wartburg zullen tijdens deze reis worden aangedaan.


Zwoelf-Apostel-Kirche (Frankenthal) 03.JPG
Zwoelf-Apostel-Kirche


 


Zingen en mediteren in kerken


Bij elke plaats hebben de kenners uiteraard een rondleiding en zang- en meditatiesessies voorbereid. Het samenzang vindt plaats in verschillende kerken die een rol hebben gespeeld in het leven van Luther, bijvoorbeeld de Georgenkirche. Hier zong Luther als een jongeman zelf in het koor. Benieuwd naar het hele programma? Bekijk hier de planning van Burgtours.


Samenzangreis Beter-uit reizen


De tweede maatschappij die een samenzangreis aanbiedt is Beter-uit reizen. Zij maken elk najaar traditiegetrouw een muzikale reis naar het land van Luther. Het reisdoel dit jaar is de Frankenthal, nabij Worms. Dirigent Peter Wildeman en ds. J. Joppe hopen enthousiaste reizigers de vergezellen op de reis. De tour van Beter-uit is niet gericht op de toeristische hoogtepunten van Luther, maar vertelt u alles over de geschiedenis van Petrus Datheen. Hij speelde een belangrijke rol in de calvinistische reformatie in de Zuidelijke Nederlanden.


Datheen, Heidelberg en Worms


Heidelberg Castle and Bridge.jpg Heidelberg Castle and Bridge


 


De eerste liederen worden gezongen in de Zwölf­ Apostel­ Kirche, waar Datheen vele jaren mocht preken.De tweede dag wordt Heidelberg aangedaan, waar Datheen de psalmen berijmde, de Catechismus vertaalde en eveneens de formulieren opstelde voor doop, Avondmaal en het huwelijk. Ten slotte zal nog in Worms gezongen worden en het Gutenberg museum voor boekdrukkunst worden bezocht. Meer informatie over de reis vindt u hier.

afbeeldingen:

Zwoelf-Apostel-Kirche, commons.wikimedia.org, Immanuel Giel

Heidelberg Castle and Bridge, commons.wikimedia.org, Rane.abhijeet

Wittenberg Schlosskirche, commons.wikimedia.org, Cethegus

Agustijner klooster Erfurt, pixabay.com, Erge

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.