Geen afbeelding beschikbaar

Eerste bewegende beelden van Mark Twain vrijgegeven

Afgelopen vrijdag heeft de website ‘Internet Archive’ de eerste bewegende beelden van de Amerikaanse schrijver Mark Twain vrijgegeven. Het stille filmfragment - dat nog geen 2 minuten duurt - laat zien hoe Twain door zijn tuin wandelt en thee drinkt met zijn twee dochters. De unieke beelden werden in 1909 gemaakt door uitvinder Thomas Edison, een goede vriend van Mark Twain.

Samuel Longhorne Clemens, beter bekend onder zijn pseudoniem Mark Twain, was een van de grootste auteurs uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij verwierf onder meer bekendheid met zijn boeken The Adventures of Tom Sawyer (1876) en Adventures of Huckleberry Finn (1885). Wat veel mensen echter niet weten is dat Twain ook zeer geïnteresseerd was in de wetenschap. Zo vroeg hij patent aan op een elastische riem, hing hij vaak rond in het lab van Nikola Tesla en was hij bovendien goed bevriend met diens grote rivaal Thomas Edison.

Laatstgenoemde besloot in 1909 Mark Twain op film vast te leggen bij diens landhuis in Connecticut. Gekleed in een wit pak loopt de schrijver -- al puffend aan zijn sigaar -- enkele rondjes door zijn achtertuin. Vervolgens zien we Twain ook nog genieten van een maaltijd met zijn twee dochters, Clara en Jean. Vermoedelijk is de stille film het enige bewegende beeld van de schrijver, wiens stem helaas niet bewaard is gebleven. Het fragment werd gemaakt een jaar voor de dood van Mark Twain op 21 april 1910.

 

 

Het filmpje van Mark Twain is ook te downloaden op de site van The Internet Archive.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.