Geen afbeelding beschikbaar

Eerste NTS journaal op de Nederlandse televisie

Hilversum 1956 – Gespannen zit het gezin achter de televisie. De hele straat kijkt mee, slechts weinigen kunnen een tv-toestel betalen. Er flitsen beelden voorbij van schaakkampioen Max Euwe en van stieren die door de straten van Pamplona razen. Een weerman tekent met potlood de weersverwachting op een kaart. Op 5 januari 1956 - precies 60 jaar geleden - werd het eerste NTS-journaal op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Experimentele uitzendingen

De geschiedenis van de Nederlandse televisie gaat terug tot de jaren dertig. Er vond op de Derde Radio Salon in Scheveningen een demonstratie van de televisie plaats in 1929 door professor August Karolus. Het scherm was 30 bij 30 cm en wel 20 personen konden er tegelijk naar kijken. De eerste Nederlandse televisiezenders werden voornamelijk ontwikkeld door Philips. In 1935 verscheen de eerste persoon op een Nederlandse zender tijdens een experimentele uitzending. Alleen in Eindhoven, de stad waar Philips was gehuisvest, kon men deze experimentele uitzendingen bekijken.

De eerste officiële Nederlandse tv-uitzending

Het duurde tot de jaren vijftig voordat de televisie daadwerkelijk praktisch in gebruik genomen werd. De eerste officiële Nederlandse tv-uitzending vond plaats in 1951 op 2 oktober om 20.15 uur. Staatssecretaris Cals woonde het spektakel bij. Het was ook het oprichtingsjaar van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS). Er werden vier grote omroepen in opgenomen, namelijk de AVRO, de KRO, de VARA en het NCRV. Later kwam daar ook de VPRO bij. De zendmast bij Lopik zond de eerste beeldsignalen uit. In 1952 kwam daar de zendmast van Hilversum bij.

5 januari 1956 - het allereerste tv-journaal

Vijf jaar na de eerste televisie uitzending was het journaal eindelijk aan de beurt. De NTS verzorgde het allereerste tv-journaal van 5 januari 1956. Er was nog geen nieuwslezer en de beelden gingen gepaard met muziek en een voorgelezen tekst. Het eerste journaal behandelde onder andere de winst van schaakvedette Max Euwe in het Nederlands Kampioenschap, de indienstneming van vrijwilligers in het West-Duitse leger, de staking van de vissersvloot in IJmuiden en de exploitatie van oliebronnen in de achtertuin van een bejaarde vrouw in de VS. Na 5 januari vond er driemaal per week een journaal uitzending plaats. Ze duurden elk een kwartier.

Bekijk hier zelf de eerste journaal uitzending uit 1956:

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!