Svetlana Savitskaya

Eerste ruimtewandeling door cosmonoute Savitskaya

In 1963 was het zover: de eerste vrouw in de geschiedenis maakte een ruimtereis. Negentien jaar later, op 25 juli 1984, was het de beurt aan Svetlana Savitskaya om een buitenaardse bijzonderheid te presteren: Savitskaya werd de eerste vrouw die een ‘wandeling’ maakte in de ruimte.

Pilote breekt wereldrecords

Svetlana Savitskaya werd geboren in 1948 en groeide op in een middenstandsgezin in Moskou. Door haar vader – een commandant van de Russische luchtmacht en beroemd piloot uit de Tweede Wereldoorlog – werd ze aangemoedigd een carrière als pilote te beginnen. Al op de middelbare school was ze een excellente parachutist en ze brak na de pilotenschool te hebben afgerond tot eenentwintig keer toe wereldrecords in vliegen en parachute springen in teams. Ze was een bekende test- en sportpilote, tot ze in 1980 een training tot kosmonaut begon.

Eerste ruimtereis

Op 19 augustus 1982, na twee jaar van zware trainingen was het zover: Savitskaya maakte samen met Alexander Serebrov en Leonid Popov haar eerste ruimtereis in de Soyuz T-7. Het doel van de reis was ruimtestation Salyut 7, waar ze zeven dagen lang experimenten zouden uitvoeren. De aankomst bij het ruimtestation betekende veel voor de twee kosmonauten die al drie maanden verbleven op Salyut 7. In een kas in het ruimtestation hadden ze speciaal voor deze gelegenheid bloemen laten groeien, die ze Svetlana bij binnenkomst aanboden. Na zeven dagen, 21 uren en 52 minuten in de ruimte landden ze weer veilig nabij Arkalyk. Het was Savitskaya’s eerste, bijzondere ruimtereis, maar nog niet haar laatste.

Svetlana Savitskaya

Ruimtewandeling

Nog geen twee jaar later volgde namelijk haar tweede ruimtereis. Svetlana was hiermee ’s werelds eerste vrouw die meer dan één ruimtereis op haar naam kon schrijven. Op 17 juli werd ze met haar team gelanceerd, waarna ze elf dagen lang reparaties uitvoerde en experimenten deed rond ruimtestation Salyut 7. Op 25 juli 1984 trok ze met collega Dzhanibekov de ruimtepakken aan en voerde reparaties uit aan de buitenkant van de Salyut 7, wat vooral veel las- en snijwerk was. Deze ‘ruimtewandeling’ duurde 3 uur en 55 minuten en maakte haar tot de eerste vrouw die letterlijke stappen in de ruimte had gezet.

Seksisme

Nog jaren bleef Savitskaya betrokken als majoor bij de Russische luchtmacht en het kosmonauten corps van Rusland. In 2009 vertelde Svetlana openhartig in een interview hoe ze in haar periode als kosmonaut heeft moeten vechten tegen seksistische vooroordelen. Zo vonden zelfs collega- kosmonauten het niet een goed idee dat een vrouwelijke kosmonaut bijvoorbeeld zou lassen, haar ruimtepak zou zomaar in de fik kunnen vliegen. Toch concludeert ze in het interview triomfantelijk dat haar ruimtereizen en verdiensten hen de mond hebben gesnoerd.

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.