Geen afbeelding beschikbaar

Eerste uitgave tijdschrift Libelle

Hoofddorp 1934 – ‘De Prins der Dameskappers’, daarmee opent in 1934 Libelle: geïllustreerd weekblad voor de vrouw haar allereerste nummer. Het damestijdschrift schrijft van meet af aan over recepten, kleding, handwerken, het huishouden, gezondheid en opvoeding.

Het blad was vrijwel meteen een succes, met een oplage van meer dan honderdduizend exemplaren. Door deze populariteit kon Libelle adverteerders binnenhalen. Vrouwen beheerden in deze tijd meestal de huishoudportemonnee en waren dus een belangrijke doelgroep voor het magazine. De eerste editie van Libelle is te lezen op de site van de Koninklijke Bibliotheek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Libelle aanvankelijk verschijnen. De inhoud veranderde toen wel iets. De rubriek Uitgebreid menu werd bijvoorbeeld vervangen door Wat schaft de pot en er werden tips gegeven om van oude kleding nieuwe te maken. Uiteindelijk moest Libelle door papierschaarste in september 1944 onder dwang van de Duitsers toch stoppen met drukken. Na de oorlog verscheen het blad voor het eerst weer op 8 maart 1946.

De inhoud van het blad bleef door de jaren heen ongeveer hetzelfde. Libelle ontwikkelde wel een flexibele houding in haar onderwerpkeuze. Het blad was noch conservatief noch progressief, maar de artikelen weerspiegelden wel altijd de heersende tijdsgeest. De benadering was vooral praktisch en redelijk. Zo verscheen er in 1956 al een uitgebreid artikel over de anticonceptiepil en werd er in de jaren ’60 ,’70 en ’80 over zaken als communes, drugs, seksualiteit, werkende vrouwen en echtscheidingen geschreven.

Door de flexibele houding bleef het blad populair. Dit werd nog versterkt doordat vanaf 1970 de bekende strip Jan, Jans en de kinderen in het blad verscheen. Ook begon Libelle eigen boeken uit te geven, zoals het Libelle kookboek in 1969. Verder werd vanaf 1997 jaarlijks de Libelle Zomerweek georganiseerd, een evenement waar allerlei activiteiten voor lezeressen werden georganiseerd.  Dit alles maakte dat Libelle nog steeds het meest gelezen vrouwenblad van Nederland is.

Landen: 

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.