Geen afbeelding beschikbaar

Eerste uitvoering van het Zwanenmeer

Moskou 1877- Voor het eerst wordt de balletvoorstelling het Zwanenmeer in het Bolsjojtheater van Moskou ten tonele gebracht. Maar de première is geen succes. De muziek van de legendarische Tsjaikovski, waar hij een jaar aan werkte, overheerst teveel. Het ballet wordt volledig afgekraakt.

Wie de initiatiefnemer van het Zwanenmeer was, is moeilijk te achterhalen. De populairste theorie is dat het ballet werd gemaakt op verzoek van het Keizerlijk Theater in Moskou. Vladimir Petrovich Begichev, directeur van het Keizerlijk Theater van Moskou, zou de voorstelling hebben geschreven en de Russische danser Vasily Geltser was de producent.

Tsjaikovski

De Russische componist Pyotr Ilyich Tsjaikovski, componeerde in eigen opdracht de bekende Zwanenmeer themacompositie. Hij deed dit voor een kleiner ballet in zijn eigen huis, genaamd Het Meer van de Zwanen. De gekozen regisseur voor het Zwanenmeer project, Vladimir Petrovich Begichev, hoorde Tsjaikovski’s zwanenlied en koos hem om de gehele compositie van het Zwanenmeer te maken voor 800 roebel, in die tijd een redelijk bedrag voor dergelijke composities. Tsjaikovski accepteerde de opdracht en schreef een jaar aan de muziek voor de voorstelling.

Schandaal

De première van de balletvoorstelling verliep allerminst voorspoedig. Allereerst werd de hoofdrolspeelster vlak voor de première vervangen. De sieraden, die zij had gekregen van een ambtenaar had ze verkocht. Daarna trouwde ze met een collega-danser, in plaats van met de ambtenaar die haar de juwelen had gegeven. Dit zorgde voor een schandaal. Daarnaast stelden critici dat alle dansers, het orkest en het decor een debacle waren.

Afkeuring en heropleving

Het ballet was zijn tijd vooruit. Het publiek moest wennen aan de overheersende muziek die een grotere rol speelde dan de gewoonte was. De choreografie van het ballet stond in dienst van de muziek en niet andersom. De dansers dienden als secundaire uitbeelding van de verhaallijn die door de muziek werd bepaald. Zoals bij vele kunstenaars en componisten werd het werk van Tsjaikovski pas echt gewaardeerd na zijn dood in 1893. Twee jaar later werd het Zwanenmeer voor het eerst in zijn volledige lengte uitgevoerd in Sint-Petersburg.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt