Geen afbeelding beschikbaar

Eerste uitzending Pipo de Clown

“Sapperdeflap!”. Ruim 22 jaar lang verschijnt Pipo de Clown op de Nederlandse beeldbuis. Samen met zijn vrouw Mamaloe en dochter Petra trekt hij in een woonwagen de hele wereld rond. Op 17 september 1958 werd de eerste aflevering uitgezonden.

Het personage Pipo de Clown werd in 1958 bedacht door de Nederlandse scenarioschrijver en stripauteur Willem Meuldijk. In het begin is Pipo slechts een tekening, maar nog in datzelfde jaar maakt hij zijn televisiedebuut bij de VARA. Vanaf de eerste dag blijkt Pipo de Clown een doorslaand succes.

Dikke Deur

In de eerste aflevering werkt Pipo als clown bij het circus van directeur de Dikke Deur. Maar de Dikke Deur geeft continu al zijn geld uit aan taart, waardoor hij Pipo niet kan betalen. Pipo besluit daarop het circus te verlaten en met zijn vrouw Mamaloe en zijn dochter Petra de wereld rond te trekken. De Dikke Deur accepteert het vertrek van zijn clown echter niet en besluit hem te achtervolgen. Het resultaat is een reeks avonturen waarbij Pipo en zijn familie terechtkomen in Spanje, Frankrijk, Noorwegen, Griekenland en Marokko. Onderweg ontmoeten zij een aantal opmerkelijke figuren, waaronder indiaan Kluk-Kluk, zigeuner Felicio en de boeven Snuf en Snuitje.

Sapperdeflap

Naast de spannende avonturen was vooral het creatieve taalgebruik een belangrijke reden voor het grote succes. Uitspraken als “Sapperdeflap!” en “Dat zijn toch van den gekke” werden al snel algemeen geaccepteerd Nederlands en ook het begrip ‘een Pipo-wagen’ haalde het woordenboek. Maar ondanks het succes trok de VARA in 1980, na 22 jaar en 15 avonturen, abrupt de stekker uit de serie. Vanwege de te hoge productiekosten moest Pipo de Clown plaats maken voor andere kinderprogramma’s als Sesamstraat en de Stratenmaker op zee show.

Pipo gaat door

Maar ondanks het einde van de televisieserie ging het succes van Pipo de Clown door. Gedurende de jaren ’80 en ‘90 werden de boeken van de serie opnieuw uitgebracht en ook de videobanden bleven goed verkopen. In 1997 namen Ivo Niehe en Belinda Meulendijk het initiatief voor een nieuwe serie van Pipo de Clown, maar de publieke omroepen hadden geen interesse. Wel verscheen er in 2003 een bioscoopfilm genaamd Pipo en de P-P-Parelridder en ging in 2009 nog de musical Pipo en de Gestolen Stem in première.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.