Eerste voltooide solovlucht rondom de wereld

Op 22 juli 1933 landde de Amerikaanse vliegenier Wiley Post (1898-1935) weer veilig op de grond in New York nadat hij in 7 dagen, 18,5 uur, 25.009 km gevlogen had. Hij was de eerste vliegenier die een solovlucht voltooide rondom de wereld. Wie was Wiley Post en wat is de achtergrond van deze vlucht?

Wiley Post raakte op jonge leeftijd al geïnteresseerd in vliegen. Hij wilde tijdens de Eerste wereldoorlog (1914-1919) piloot bij het Amerikaanse leger worden maar de Duitsers gaven zich al over toen hij nog in training was. De vliegcarrière van Post begon pas echt toen hij 26 jaar was. Hij werd toen springartiest voor een ‘flying circus’. Naast het stuntspringen van vliegtuigen kon hij daar leren vliegen. Stuntspringen was een populaire vorm van entertainment in de jaren ‘20 in Amerika. Het werk was niet zonder gevaren. Op 1 oktober 1926 verloor hij tijdens een vliegongeluk zijn linker oog. Dit weerhield hem er niet van om toch met zijn verdiende geld zijn eerste vliegtuig te kopen.

Eerste vlucht rondom de wereld

In 1928 kreeg Post een baan als privé piloot voor de rijke oliebaron F.C. Hall. In 1930 kocht Hall een vliegtuig dat hij vernoemde naar zijn dochter Winnie Mae. Met dit vliegtuig mocht Post meedoen aan verschillende vliegwedstrijden. Al snel wilde Post een poging wagen om rondom de wereld te vliegen. Voordat Post alleen rondom de wereld vloog, verbeterde hij eerst het record rondom de wereld vliegen met een copiloot. Deze vlucht vond plaats van 23 juni tot en met 1 juli 1931. In 8 dagen en bijna 16 uur vloog Post samen met copiloot Harold Getty rondom de wereld. Bij terugkomst werden Post en Getty geroemd om hun daad en werden ze zelfs op het Witte Huis uitgenodigd. Na deze vlucht kreeg Post de Winnie Mae kado van F. C. Hall.

Solovlucht rondom de wereld

Post wilde graag een luchtvaartschool openen. Helaas waren er veel geldschieters die twijfels hadden bij dit idee. Ze vonden hem niet bekwaam genoeg. Om het tegendeel te bewijzen, besloot Post tot een ultieme recordpoging: solo rondom de wereld vliegen. Dit was al eens gedaan met een zeppelin, maar nog nooit was er met een vliegtuig solo rondom de wereld gevlogen. Post pakte zijn solo recordpoging goed aan. Een jaar lang trof hij voorbereidingen. Hij verbeterde zijn vliegtuig en installeerde een automatische piloot en radio-ontvanger, zeer nieuwe technische snufjes voor die tijd. Op 15 juli 1933 startte zijn recordpoging. Deze sloot hij succesvol af op 22 juli van dat jaar.

Technische kennis voor de luchtvaart

Wiley Post kreeg door zijn solovlucht genoeg aandacht van geïnteresseerden die hem wilden helpen bij het opzetten van zijn luchtvaartschool. Post bleef zich liever richten op de doorontwikkeling van zijn technische kennis voor de luchtvaart. Van zijn eerste kennis op het gebied van bijvoorbeeld de luchtdruk, hebben we nu nog profijt. 

<h3>Bronnen</h3>
<p>-        <a href="http://worldhistoryproject.org/photos/366ce85901b0566a73818057f0f9c56f" target="_blank">WorldHistory</a></p>
<p>-        <a href="http://www.u-s-history.com/pages/h3708.html" target="_blank">US History</a></p>
<p>-        <a href="http://www.history.com/this-day-in-history/wiley-post-flies-solo-around-... target="_blank">History.com</a></p>

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!