Geen afbeelding beschikbaar

Egyptische Minister van Oudheden ontslagen

Meer dan tien jaar was hij het hoofd van de Egyptische archeologie. Daaraan kwam  afgelopen zondag een einde. De Egyptische minister van Oudheden, Zahi Hawass, werd afgelopen weekend samen met een tiental andere bewindslieden uit het Egyptische kabinet ontslagen. Hawass is bekend bij het grote publiek, omdat hij regelmatig als deskundige optrad in tv-programma’s over het oude Egypte.

Zahi Hawass begon zijn carrière als archeoloog. Hij voltooide zijn studie archeologie aan de Universiteit van Alexandrië in 1967. Van 1974 tot 1979 was hij hoofdinspecteur op de site van Gizeh, bekend als het gebied naast Caïro waar de Sfinx en de piramides zich bevinden. Hij besloot verder te studeren in Caïro en in 1980 haalde hij zijn diploma als Egyptoloog. Zeven jaar later, in 1987, promoveerde hij. Na zijn promotie keerde hij terug naar Gizeh, waar hij tot 1997 als directeur van de site van Gizeh werkte.

Toetanchamon

Eind jaren ’90 besloot hij de woestijn in te ruilen voor een kantoor bij de overheid. Hij maakte zich sterk voor het terughalen van Egyptische schatten die over de hele wereld lagen verspreid. Bovendien verwierf hij bekendheid in 2005 bekendheid met zijn onderzoek naar Toetanchamon. Naar aanleiding van dat onderzoek werd er een reconstructie gemaakt van de oude Egyptische heerser. Op basis van die informatie kon de vermoedelijke doodsoorzaak worden vastgesteld van Toetanchamon: een breuk aan de knie en koudvuur.

Minister van Oudheden

Dit indrukwekkende CV bleek voor premier Essam Sharaf echter niet voldoende reden om Hawass aan te houden als minister van Oudheden. In februari legde Mubarak zijn functie als president van Egypte naast zich neer na hevige protesten in het land. Vlak voor zijn aftreden maakte Mubarak Hawass nog minister van Oudheden. Na de val van de president bood Hawass zijn ontslag aan de regering aan. Maar de nieuwe machthebbers lieten hem in eerste instantie aanblijven als minister.

Hawass lag echter onder vuur. Hij werd beschuldigd van corruptie. Ook verweet men hem dat hij het culturele erfgoed van Egypte als zijn privécollectie beheerde. Daarnaast werden zijn nauwe banden met Mubarak hem niet in dank afgenomen.

Demonstraties

aar aanleiding van aanhoudende demonstraties op het Tahirplein in Caïro benoemde de Egyptische premier afgelopen weekend twaalf nieuwe ministers. Abdel-Fattah el-Banna is waarschijnlijk de opvolger van Hawass als minister van Oudheden. De premier wil hiermee tegemoet komen aan de eisen van demonstranten om de huidige regering te zuiveren van ‘overblijfselen’ van het regime van Mubarak.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.