Elizabeth I bestijgt de troon van Engeland

Elizabeth I bestijgt de troon van Engeland

Haar vader liet haar moeder onthoofden en haar zus sloot haar op in de Tower of Londen. Als dochter van Hendrik VIII en halfzus van Bloody Mary kende Elizabeth I alles behalve een makkelijke jeugd. Toch wist ze te overleven en werd ze op 17 november 1558 alsnog koningin Elizabeth I van Engeland.

Op 11 juni 1509 trouwde de Engelse koning Hendrik VIII met de Spaanse prinses Catharina van Aragon. Toen zij hem in 24 jaar huwelijk alleen een dochter, en dus geen mannelijke opvolger kon baren, besloot hij het huwelijk weer te ontbinden, wat een breuk met de Paus tot gevolg had. Hendrik hertrouwde nog datzelfde jaar op 25 januari 1533, ditmaal met Anna Boleyn. De twee kregen samen een dochter genaamd Elizabeth, maar omdat ook Anna Hendrik geen zoon kon schenken, werd zij na 3 jaar huwelijk al weer onthoofd.

Mary eist de troon op

Slechts twee weken na de executie trouwde hij vervolgens Jane Seymour, met wie hij uiteindelijk toch een zoon kreeg: Eduard. Hendrik besloot zowel Elizabeth als zijn oudste dochter, Mary Tudor, te passeren in de troonopvolging en benoemde zijn enige zoon tot zijn erfgenaam. In 1547 overleed Hendrik en werd hij inderdaad opgevolgd door de negenjarige Eduard. De jonge koning kwam zelf echter na zes jaar alweer om het leven, waarop Mary alsnog de troon opeiste.

Bloody Mary

Mary was een overtuigd katholiek en ze wilde haar koninkrijk weer terug brengen onder het gezag van de Paus. Ze liet daarom de protestanten in Engeland streng vervolgen, wat haar de bijnaam Bloody Mary opleverde. Zelfs haar jongere zus Elizabeth werd in 1554 opgesloten in de Tower of Londen vanwege haar protestantse overtuigingen. In tegenstelling tot de andere protestanten werd Elizabeth echter niet geëxecuteerd, maar kreeg ze alleen huisarrest. Zodoende was ze nog in leven toen Mary in 1558 overleed en Elizabeth over bleef als enige wettige troonopvolger. Op 17 november 1558 besteeg ze de troon als koningin Elizabeth I van Engeland.

Landen: 

Personen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.