Geen afbeelding beschikbaar

Elizabeth Taylor

Veilinghuis Christie’s maakte vandaag bekend dat alle kunstwerken die de Brits-Amerikaanse actrice Liz Taylor bezat toen ze vorig jaar overleed, zijn geveild. Van de 1817 schilderijen, juwelen, kledingstukken en andere voorwerpen, kwam het laatste werk woensdag onder de hamer.

Elizabeth Rosemond Taylor werd op 27 februari 1932 geboren in Hampstead in Londen. Korte tijd nadat Engeland betrokken raakte in de Tweede Wereldoorlog besloten de ouders van Elizabeth, Francis Lenn Taylor en Sara Viola Warmbrodt naar Amerika te emigreren. Het gezin ging in Los Angeles wonen, waar familie van Sara woonde.

Acteren

Op negenjarige leeftijd maakte Liz haar debuut op het witte doek bij Universal Studios met een kleine rol in de film There’s one born every minute. Universal Studios besloot haar contract niet te verlengen, waarna ze overstapte naar Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Daar ging het haar beter af. Een jaar later speelde ze een rol in  Lassie Come Home, waarmee ze zichzelf in de kijker speelde. Met haar eerste hoofdrol in de film National Velvet (1944) brak ze echt door. Hierna bood MGM de jonge ster een contract aan voor achttien jaar.

Academy Award

Tijdens haar carrière als actrice kreeg ze verschillende prijzen. Zo werd ze drie keer genomineerd voor een Academy Award (1958, 1959 en 1960), waarna ze in 1961 en 1967 de prijs ook daadwerkelijk in ontvangst mocht nemen voor haar rol in de films Butterfly (1960) en Who’s Afraid of Virginia Woolf (1966).  Tevens werd ze in 1963 met haar rol van Cleopatra in de gelijknamige film, de best betaalde actrice tot op dat moment.

Huwelijk

Naast haar acteertalent werd Taylor voornamelijk bekend doordat ze maar liefst acht keer in het huwelijksbootje stapte. Haar bekendste echtgenoot, Richard Burton, ontmoette ze in 1963 op de set van de film over de Egyptische schoonheid, waar hij de rol van Marcus Antonius vertolkte. Maar haar huwelijken bleken nooit een lang leven beschoren. De laatste jaren van haar leven leed Elizabeth Taylor onder haar gezondheid. Ze overleefde aanvankelijk een hersentumor en een levensbedreigende longontsteking, maar in de ochtend van 2011 werden haar klachten haar fataal. Ze stierf aan hartverlamming op 23 maart 2011 in Los Angeles.

Veiling

Na haar dood werden 1817 voorwerpen uit haar kunst – en sieraden collectie geveild. Het laatste werk kwam woensdag onder de hamer. De schilderijen, juwelen, kledingstukken en andere voorwerpen leverden in totaal ruim 141 miljoen euro op. In de boedel zaten ook enkele Nederlandse kunstwerken, zoals een schilderij van Van Gogh  (16 miljoen euro) en een doek van Frans Hals (1,6 miljoen euro).

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt