Elvis Presley

Elvis Presley, the king of rock-‘n-Roll

Een porseleinen kroon en een afdruk van het gebit van Elvis Presley gingen in 2012 in Engeland onder de hamer. De tand en het gipsmodel werden, vlak voordat The King doorbrak, gemaakt door zijn tandarts Henry J Weiss. Elvis Presley werd op 8 januari 1935 geboren in Tupelo in Mississipi.

Gladys Love Smith moest op 8 januari 1935 bevallen van een tweeling. Eén van de twee kinderen kwam echter levenloos ter wereld. Het andere kind werd vernoemd naar zijn vader Vernon Elvis Presley: Elvis Aaron Presley.

Jeugd van Elvis

Elvis groeide op in het religieuze plaatsje Tupelo, Mississippi, en werd al op jonge leeftijd veelvuldig meegenomen naar de ‘First Assembly of God’, waar hij zijn muzikale interesse en gevoel ontwikkelde. Die muzikale gave werd verder gestimuleerd doordat de jonge Elvis op elfjarige leeftijd niet zijn gewenste fiets, maar een gitaar kreeg van zijn moeder. Twee jaar later verhuisde het gezin naar Memphis, Tennessee, waar zijn vader hoopte een betere baan te kunnen bemachtigen.

Memphis Recording Service

Nadat hij zijn middelbare school af had gemaakt, ging hij aanvankelijk werken als bioscoopbediende en vervolgens als vrachtwagenchauffeur. Hij passeerde op weg naar zijn werk regelmatig de Memphis Recording Service en besloot in 1953 een plaat op te nemen waar hij 4 dollar voor moest betalen. Hij zong de nummers My Happiness en That’s When Your Heartaches Begin. Een jaar later werd Elvis ontdekt door de eigenaar van de studio.

Start carrière

Op 5 juli 1954 nam Elvis bij de studio zijn eerste officiële plaat op. Na een aantal slome nummers, zong Elvis met zijn groep de Blue Moon Boys in een opwelling That’s Alright Mama. De studiobaas was lang op zoek geweest naar een blanke jongen met een zwart geluid en Elvis voldeed hiermee aan deze wens. Ze kwamen op de radio en na een overvloed aan positieve reacties, besloot Sun Records een single uit te brengen. In 1955 traden de Blue Moon Boys op in een aantal zuidelijke staten, waarna Elvis aan het einde van dat jaar ondergebracht werd bij platenmaatschappij RCA Victor en al zijn opnames bij de Sun Records werden afgekocht. I Forget to Remember to Forget werd Elvis’ eerste nummer 1-hit.

Filmdebuut

Aan het begin van 1956 trad Elvis voor het eerst op in een landelijke televisieshow, de Stage Show. In maart werd zijn eerste studioalbum uitgebracht onder de naam Elvis Presley. Datzelfde jaar nam hij een gouden plaat in ontvangst voor zijn eerste single bij RCA: Heartbreak Hotel en maakte hij bovendien zijn filmdebuut als acteur in de productie Love me tender. In twee jaar tijd nam hij 14 nummers op, die allen een ongekend succes werden. Maar niet iedereen was gecharmeerd van de jonge artiest en met name zijn optredens waren omstreden door de ‘immorele’ aard van zijn bewegingen.

Dienstplicht

Van 1958 tot 1960 vervulde Elvis zijn dienstplicht. Als soldaat woonde hij enige tijd in Duitsland, van waaruit hij uitstapjes naar onder meer Parijs en Schotland maakte. Tijdens zijn verblijf in Duitsland ontmoette hij Priscilla Ann Beaulieu, waar hij op 1 mei 1967 mee trouwde. Negen maanden na de huwelijkse plechtigheid werd hun dochter Lisa Marie geboren. Vanaf 1969 trad Elvis voornamelijk op in Las Vegas en zijn carrière ging voorspoedig.

Succes van Elvis

Op persoonlijk gebied zag zijn leven er echter minder rooskleurig uit. Toen zijn dochter drie jaar oud was, besloot Priscilla om Elvis te verlaten. Het huwelijk werd uiteindelijk in 1973 ontbonden. De echtscheiding maakte grote indruk op Elvis en hij hield er sindsdien een ongezonde leefwijze op na. Desondanks maakte hij in dat jaar nog een grote primeur doordat zijn concert Aloha from Hawaii voor de eerste keer in de geschiedenis live over de hele wereld werd uitgezonden. Zijn succes was fenomenaal en de bekende woorden Ladies and gentlemen, Elvis has left the building, werden tot aan zijn dood gebruikt als ´the king´ een gebouw verliet.

Teloorgang

In de loop van de jaren ´70 begonnen de concerten van Elvis aan kwaliteit in te boeten. Hij vergat steeds vaker zijn teksten, wat hij compenseerde door het maken van grapjes. Zijn laatste optreden in de Market Square Arena vond plaats op 26 juni 1977 in Indianapolis. Hij overleed uiteindelijk op 16 augustus in Memphis. Hij werd door zijn toenmalige verloofde Ginger Alden bewusteloos op de vloer gevonden. Waarschijnlijk stierf hij aan een overdosis. Hij geldt als een van de meest populaire en invloedrijke artiesten van de 20e eeuw.

Tand van Elvis

Een porseleinen kroon en een afdruk van het gebit van Elvis Presley gingen in 2012 in Engeland onder de hamer. De tand en het gipsmodel werden, vlak voordat Elvis doorbrak, gemaakt door zijn tandarts Henry J Weiss. In 1971 brak zijn voortand af toen hij met zijn tand de microfoon raakte. Hij vloog halsoverkop terug naar Memphis voor een nieuwe voortand. Zijn tandarts boetseerde vervolgens een nieuwe reservetand, die werd geveild. Het gebit van Elvis moest minimaal 12.000 euro opbrengen.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!