Ervaar de wonderen van genezing op de Lutherweg

Wandelen over de Lutherwegen door het prachtige Thüringer Woud is de ideale manier om de geschiedenis te beleven en tegelijkertijd te ontspannen. De Duitse deelstaat Thüringen heeft 18 wandel- en fietsroutes uitgestippeld waarbij het landschap en de geschiedenis hand in hand gaan. In de omgeving van de middeleeuwse vakwerkstad Schmalkalden, het renaissancekasteel Heldburg en het Benedictijnenklooster Paulinzella zijn vier uitdagende routes uitgestippeld die geïnspireerd zijn op de lutherse reformatie.

Route 5: De levensbron

De eerste uitdagende route, met maar liefst 456 meter hoogteverschil, voert de wandelaar negentien kilometer over de Lutherweg. De route gaat van start op de oude markt van de middeleeuwse vakwerkstad Schmalkalden. Schmalkalden werd bekend door het Schmalkaldisch Verbond dat hier gesloten werd in 1531. Negen protestantse vorsten verbonden zich toen met het protestantse geloof en Luther. Schmalkalden is ook de stad waar Luther in 1537 zijn geloofsbelijdenis samenvatte in het Schmalkaldische artikel. Hierna vervolgt de route over de Rennsteig, een historische grensweg die over de kamlijn van het Thüringer middelgebergte loopt. De Rennsteig voert de wandelaar door een van de mooiste delen van het Thüringer woud. De wandeling eindigt in de stad Tambatz-Dietharz. Met een slok uit de Lutherbron aldaar wordt de wandeling compleet gemaakt. Het verhaal gaat dat Luther door het drinken van water uit deze bron verlost werd van zijn nierstenen.

Route 6: Een uitstapje naar de middeleeuwen

Tijdens deze wandelroute worden plaatsen aangedaan die indirect beïnvloed zijn door de lutherse reformatie. De historische stad Heldburg vormt het startpunt van de acht kilometer lange wandelroute. Het stadje is uitermate geschikt voor een stadswandeling. De oude stadsmuur en de laatgotische stadskerk zijn zeker het bezichtigen waard. Als de route de oude stad verlaat, begeeft de wandelaar zich direct in de natuur. De Kuhsee vormt een ideaal punt om even tot rust te komen. Op de route bevindt zich ook het Grünes Haus, deze jachthut was eens het eigendom van hertog George II van Saksen-Meiningen. Het laatste hoogtepunt van de route is het renaissancekasteel Heldburg. De invloed van de lutherse reformatie is goed terug te zien in een renaissancegevel in de binnenplaats, deze gevel weerspiegelt de tweerijkenleer van Luther. De tweerijkenleer is een stroming binnen het christendom die stelt dat christenen deel uitmaken van twee rijken, het wereldlijke rijk en het rijk van christus. In een poging om het gereformeerde Duitsland structuur en richting te geven stelde Luther de tweerijkenleer voor. Naast geschiedenis biedt het kasteel bij mooi weer ook een prachtig uitzicht over de omgeving.

Route 7: Twee kastelen met geschiedenis

De derde route is een fietsroute over rustige veld- en boswegen, waarvan een groot deel over de Lutherweg. De bijna 50 kilometer lange fietsronde doet twee indrukwekkende historische kastelen aan en biedt ook de mogelijkheid tot een uitstapje naar de thermen in Bad Rodach, het beginpunt van de route. Na een kleine klim wordt de fietser beloond met het historische slot Heldburg. De renaissance torentjes van het kasteel steken mooi af tegen de groene omgeving.  De route vervolgt over de Lutherweg en belandt uiteindelijk aan bij het slot Coburg. Het slot Coburg is een van Duitslands’ best bewaarde en grootste kastelen. Luther verbleef hier in 1530 van april tot oktober op verzoek van zijn beschermheer uit vrees voor zijn arrestatie gedurende de geloofsgesprekken in Augsburg. Hij werkte in deze tijd verder aan zijn Duitse vertaling van de Bijbel. Het slot Coburg kijkt vanaf een heuvel neer op de oude stad Coburg, waar zich ook thermische baden bevinden. De route wordt compleet gemaakt door bij terugkomst in Bad Rodach gebruik te maken van de helende thermische baden.

Route 8: Het sterke vrouwenpad

De laatste route van deze serie is naast een wandelroute ook uitermate geschikt als pelgrimsroute. De wandelroute overlapt grote delen van het pelgrimspad Elisabeth – Walburga – Paulina, gewijd aan drie sterke religieuze vrouwen. Arnstadt, de oudste stad van Thüringen, vormt het beginpunt van de route. Deze historische stad kent veel plaatsen die doen herinneren aan Luther en Bach. Luther verbleef in 1507 in het lokale Franciscaner Klooster, de tegenwoordige Oberkirche. Vanaf de Oberkirche wandel je makkelijk naar de Bachkirche waar Bach enige jaren organist was. De route verlaat de stad en volgt een slingerend beekje naar het dorpje Dornheim. Hier trouwde Bach op 17 oktober 1701 met zijn achternicht Maria Barbara Bach in de St. Bartholomaï kerk. Om het hoogtepunt van deze route, het Paulinzella klooster, te bereiken moeten eerst 25 kilometer gewandeld worden. Maar eenmaal aangekomen in Paulinzella wordt de wandelaar rijkelijk beloond. Het eindpunt van de route wordt gemarkeerd door de ruïnes van een 12e eeuws klooster. Het romaanse klooster werd tussen 1102 en 1105 gesticht door de later zaligverklaarde adellijke Paulina. Jarenlang diende het als klooster, totdat de gebouwen in de 16e eeuw tijdens de Duitse Boerenoorlog werden verlaten en in verval raakten. De ruïnes van de kloosterkerk zijn een van de belangrijkste romaanse gebouwen van Duitsland en een waardig eindpunt van de wandelroute.

Luther to go

Speciaal voor de Lutherwegen is de app Luther to go ontwikkeld. Op de app kun je alle wandelroutes vinden. Hij is gratis te downloaden en beschikbaar in het Engels en Duits. De verschillende routes worden informatie, tips, de beste reistijd, moeilijkheidsgraad en mogelijkheden om een deel per auto of openbaar vervoer af te leggen.

Maar ook geeft de app informatie over overnachtingsmogelijkheden onderweg en restaurants op de route. beschreven met interessante achtergrond. Download de speciale wandelapp Luther to go in de App Store of Play Store.

Voor informatie over Luther en de op hem geïnspireerde wandelroutes, kijk op www.lutherland-thueringen.de

banner

<h3><strong>Meer weten</strong></h3>
Ontdek deze wandeling op <a href="http://regio.outdooractive.com/oar-thueringen-lutherweg/de">de website van de Lutherwegen</a>
Meer weten over <a href="http://www.lutherland-thueringen.de" target="_blank">Lutherland Thuringen</a>
Meer informatie over 500 jaar reformatie <a href="http://www.luther2017.de/en/" target="_blank">Luther 2017</a>

<strong>Afbeelding:</strong>

Schmalkalden. Foto: Wolfgang Benkert. Thüringer Tourismus GmbH

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.