Geen afbeelding beschikbaar

Excuses van de Nederlandse regering voor het bloedbad in Rawagede

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta, Tjeerd de Zwaan, heeft vrijdag namens de regering zijn excuses aangeboden voor het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 aanrichtten in het Javaanse dorp Rawagede.

Excuses van een staat voor wandaden uit het verleden zijn zeldzaam. Zo werden er nooit excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden of het gebrek aan bescherming van de moslimbevolking van Sebrenica. De Zwaan sprak tijdens een herdenking van het bloedbad in Rawagede van 9 december 1947 de hoop uit dat de schikking die Nederland heeft getroffen zal helpen het hoofdstuk af te sluiten.

Afgelopen september verklaarde de Haagse rechtbank dat Nederland weduwen uit het Javaanse dorp moet compenseren voor de dood van hun echtgenoot. Nederland heeft inmiddels een schikking getroffen met de weduwen die de zaak aan het licht brachten. Zij kregen allemaal een bedrag van 20.000 euro. Ook minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal spreekt van een ‘passend gebaar’: “De excuses doen recht aan de ernst van de gebeurtenissen in Rawagede. Ik hoop dat zij de nabestaanden helpen dezen buitengewoon moeilijke episode in hun leven af te sluiten en in staat te zijn de blik op de toekomst te richten.”

Lees hier wat er gebeurde in het Javaanse dorp op  9 december 1947.

Rubrieken: 

Landen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.