Geen afbeelding beschikbaar

Exota: de letterlijke smaakexplosie

Champagnepils, cider of gewoon citroensmaak: het frisdrankmerk Exota was verkrijgbaar in allerlei kleuren en smaken. De drank vormde een doorbraak voor de productie van Nederlandse frisdrank en had lange tijd over een marktleidende positie. Een daverend succes en een onvervalste hype, tot Exota door een schandaal over ontploffende flessen ten onder ging.

De opkomst en afgang van Exota

Tot in de jaren 50 dronken kinderen voornamelijk nog chocomel  of ranja, tot priklimonade een introductie op de markt maakte. Voor Exota begon de doorbraak in 1948, toen zij met gezinsflessen kwamen. Hierin zat 75 cl felgekleurde Exota, in een glazen fles met een kenmerkende beugelsluiting. Het succes werd zo groot, dat Exota in de jaren 50 marktleider was onder de frisdranken in Nederland. In ’67 werden de flessen met beugelssluitingen ingewisseld voor een flessen met een metalen schroefdop. Vanaf dit moment kreeg de frisdrank concurrentie van Cola, waardoor het hoge marktaandeel begon af te nemen. Toen zich hiernaast ook nog de Exota-affaire voordeed, ging het bedrijf in 1973 failliet.

De Exota-affaire

In 1969 verscheen er bij het programma De Ombudsman een verhaal van een jongetje dat zijn oog verloren was nadat er een Exota-fles naast hem ontplofte. Een verhaal dat aardig wat stof deed opwaaien. Na die uitzending ontving de Ombudsman niet minder dan 300 brieven waarin mensen hun verhaal deden over ontploffende Exotaflessen. Het programma zorgde voor schokkende beelden voor het publiek. Nadat er in de vervolgafleveringen fragmenten van brieven voorbij kwamen, zat tussen elk citaat het beeld van een ontploffende fles gemonteerd. De negatieve media aandacht in de media zorgde voor een nog sterkere afname van het marktaandeel. De verkoop nam met 57% af. De uitzendingen van De Ombudsman waren zo heftig, dat er zelfs een rechtszaak werd aangespannen door Exota tegen De Ombudsman. Uiteindelijk won Exota die rechtszaak.

Poging twee

In maart 2015 is Exota weer op de markt geïntroduceerd door drie ondernemers uit Veghel. Pompelmoes, priklimonade, pink, citroen, grenadine, mandarijn, sinaasappel en cola zijn ditmaal als smaken uitgebracht. Tegenwoordig is het merk echter enkel nog verkrijgbaar in speciaalzaken en bij horecagelegenheden.  

Bronnen:

Exota Frisdrank

'Dodelijke limonade' - Vara

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Exota

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt