Expositie ‘EGO. Vergeet mij niet’ Nu te zien in het Airborne Museum ‘Hartenstein’

De nieuwe tentoonstelling gaat over het menselijk perspectief tijdens de Slag om Arnhem. De focus op het menselijk individu, de unieke objecten en het levend houden van de herinnering aan verschillende waarheden, geven stof tot nadenken.

48 persoonlijke verhalen

Luitenant John Hollington ‘Jack’ Grayburn voerde tijdens de Slag om Arnhem het bevel over het tweede peloton, A compagnie, 2de Bataljon van het Parachute Regiment. Het 2de bataljon slaagde er op 17 september als een van de weinige bataljons in de Rijnbrug te bereiken. Hevige gevechten volgden, waarbij hij op 20 september dodelijk werd getroffen. Hij liet een echtgenote en één jarige zoon achter. Voor zijn moedige en vastberaden optreden werd John Hollington ‘Jack’ Grayburn in januari 1945 postuum onderscheiden met het Victoria Cross.

Zijn verhaal is één van de 48 persoonlijke verhalen uit de tentoonstelling ‘EGO. Vergeet mij niet’ die nu te zien zijn in het Airborne Museum.

Het menselijk individu

Uniek aan de tentoonstelling ‘EGO. Vergeet mij niet’ is dat het accent ligt op het menselijke individu, het ‘ik’ (ego) en niet de militaire operatie. Verhalen van zowel Duitse als geallieerde soldaten, burgers, verzetslieden, mannen, vrouwen, kinderen en zelfs dieren vormen de tentoonstelling. De aanloop naar de strijd, de Slag om Arnhem zelf en de nasleep worden aan de hand van de persoonlijke verhalen indringend in beeld gebracht.

Huwelijksfoto van Marcelle en John Jack Grayburn Huwelijksfoto van Marcelle en John Jack Grayburn

Pronkstukken

In de tentoonstelling worden persoonlijke verhalen met unieke pronkstukken gepresenteerd. Een van de objecten is het Victoria Cross dat postuum is uitgereikt aan John Hollington ‘Jack’ Grayburn. Hiervan zijn er na de Slag om Arnhem slechts vijf uitgereikt. Ook zijn de persoonlijke eigendommen van Luitenant-kolonel Richard Des Voeux van het 156 Battalion te zien. Richard sneuvelde op 20 september 1944 in de bossen rond Oosterbeek. In de tentoonstelling zijn de objecten uit zijn veldgraf, evenals de parachute waar zijn lichaam in ter grave werd gedragen, te zien. Hij werd later bijgezet op de Airborne Begraafplaats.

Herman Koch over impact Slag om Arnhem op zijn persoonlijke leven

Zeven mensen vertellen in een interview over de impact van de Slag om Arnhem op hun persoonlijke leven. Een daarvan is bestseller auteur, acteur en televisiemaker Herman Koch. Hij schreef het boek Eindelijk Oorlog, gebaseerd op verhalen van zijn ouders en grootouders die de Slag om Arnhem meemaakten. Ook John Grayburn jr., zoon van de gesneuvelde soldaat John Hollington ‘Jack’ Grayburn, vertelt over zijn leven.

Ad van Liempt in documentaire over herdenkingscultuur

De tentoonstelling bevat een bijzondere educatieve gelaagdheid die aanzet tot reflecteren. Er wordt namelijk aandacht besteed aan de herdenkingscultuur die is ontstaan na de Slag om Arnhem. Ook wordt de vraag gesteld of de relatie tussen de Britten en de Nederlanders (en sinds 2006 ook met de Polen) moet worden uitgebreid met het Duits perspectief. Dit is vormgegeven in een twaalf minuten durende documentaire die in samenwerking met Omroep Gelderland is gemaakt. In de documentaire geeft onder andere Ad van Liempt, journalist en tv-programmamaker, weer hoe hij denkt dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in de toekomst levend zal worden gehouden.

Programma voor kinderen

In ‘EGO. Vergeet mij niet’ is er ook voor kinderen veel te ontdekken. Het is nadrukkelijk een expositie met een lach en een traan. Zoals het verhaal over de dappere postduif William of Orange, die met een dringend bericht vanuit Arnhem werd teruggezonden naar Engeland. Voor kinderen is een speciaal educatief programma ontwikkeld. Gebaseerd op het spel ‘Wie is het?’ komen ze alles te weten over de personages uit ’EGO. Vergeet mij niet’. Ook is de tentoonstelling opgenomen in de educatieve programma’s voor basisscholen en het voortgezet onderwijs.

De tentoonstelling ‘EGO. Vergeet mij niet’ is tot en met 31 december 2017 te zien in het Airborne Museum ‘Hartenstein’.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!