Geen afbeelding beschikbaar

Familie Assad

Het internationale isolement van de Syrische president Bashar al-Assad neemt met de dag toe. Steeds meer landen roepen hun ambassadeurs terug uit Syrië en vandaag besloten ook de waarnemers van de Arabische Liga te vertrekken. Desalniettemin blijft het Syrische leger aanvallen uitvoeren op de protesteerders en ook Assad zelf lijkt niet van plan te zijn om op te stappen. Bashar al-Assad kwam op 17 juli 2000 aan de macht in Syrië als opvolger van zijn vader Hafiz al-Assad.


Ontwikkeling tot president


Op zestienjarige leeftijd sloot Hafiz al-Assad zich aan bij de Syrische Ba’ath-partij, oftewel de ‘Socialistische Partij van de Arabische Herrijzenis’. Na de Ba’ath staatsgreep van 1963 werd Hafiz lid van het Militaire Comité en kreeg hij het opperbevel over de Syrische luchtmacht. Samen met een aantal andere bestuurders uit het leger pleegde hij drie jaar later een tweede staatsgreep, waarmee de burgertak van de Ba’ath partij buitenspel werd gezet. Op 2 februari 1971 riep Hafiz zichzelf vervolgens uit tot president van Syrië.


Zijn regeerperiode en dood


Tijdens zijn regeerperiode vocht hij onder andere een oorlog uit met Israël (1973), bezette hij Libanon (1976) en liet hij een aantal opstanden hardhandig neerslaan tijdens de ‘Bloedbaden van Hama’ (1982). Na zijn dood op 10 juni 2000 werd Hafiz zonder veel problemen opgevolgd door zijn tweede zoon, Bashar al-Assad. Eigenlijk was de oudste zoon, Bassel, de aanwezen opvolger geweest, maar hij kwam in 1994 om het leven tijdens een auto-ongeluk.


Aanscherping beleid


In het begin leek Bashar een iets mildere politieke lijn te volgen dan zijn vader. Zo probeerde hij in 2004 de vredesonderhandelingen met Israël te hervatten en trok hij in 2005 het Syrische leger terug uit Libanon. Maar sinds het begin van de Arabische Lente in 2011 heeft Bashar zijn beleid aangescherpt. Politieke demonstraties zijn verboden en opstanden worden hardhandig neergeslagen. Naar schatting zijn bij deze acties in het afgelopen jaar al minstens 5.000 Syrische burgers om het leven gekomen.


Leestip: In het land van de Bijbel Titel: In het land van de Bijbel. Reisverslag van Egeria, een dame uit de vierde eeuw. Redactie: Jan Willem Drijvers (inl.) en Vincent Hunink (ed. en vert.) ISBN: 9789087041885 Uitgever: Verloren Prijs: € 19 Winkelwagen

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.