Canada vlag

Feest in Canada

Vandaag, 1 juli, viert Canada haar Nationale feestdag: Canada Day. Op 1 juli 1867 kwam de Dominion of Canada (Nederlands: Confederatie van Canada) tot stand .

Al duizenden jaren wonen er mensen in het gebied dat nu Canada heet. De eerste sporen van bewoning dateren van zo'n 20.000 tot 25.000 jaar geleden. Tot aan de komst van de Europeanen in de 15e eeuw werd Canada bewoond door indianen en Inuit. Met één uitzondering: rond het jaar 1000 waren de Vikingen de eerste Europeanen die het Noord-Amerikaanse continent ontdekten. In L'Anse aux Meadows in Newfoundland zijn de overblijfselen van een Viking nederzetting opgegraven.

In 1497, vijf jaar na de reis van Columbus, verkende de Engelsman John Cabot de kust van Canada. Ook de Fransen waren er als de kippen bij. Zij waren de eerste Europeanen die ook dieper het land introkken. In de periode daarna werd het gebied grotendeels opgedeeld in Engelse en Franse koloniën. In de 17e en 18e eeuw werden verschillende oorlogen tussen de Engelsen en Fransen in Noord-Amerika uitgevochten, meestal met nadelige gevolgen voor de Fransen. De Franse en Indiaanse oorlog in 1756 gaf de genadeklap: op een paar eilanden na gingen in 1763 alle Franse gebieden in Noord Amerika over naar de Engelsen.

Ruim honderd jaar later, in 1867 vormden de provincies Canada (upper en lower Canada), New Brunswick en Nova Scotia samen de Confederatie van Canada, met een hoge mate van zelfstandigheid. Onafhankelijkheid zou echter nog lang duren: pas in 1982 werd Canada helemaal onafhankelijk. Canada Day werd tot 1982, het jaar van de onafhankelijkheid, Dominion Day genoemd en werd voor het eerst gevierd in 1879.

Afbeelding:

Rubrieken: 

Landen: 

Onderwerpen: 

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.