Geen afbeelding beschikbaar

Filmsterren en goede doelen: Angelina Jolie en Sophia Loren voor de VN

Vandaag werd bekend dat Hollywoodster Angelina Jolie speciaal gezant wordt van Ántonio Guterres, Hoge Commisaris voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De actrice is al sinds 2001 actief als ambassadeur bij de organisatie, die in 1950 werd opgericht.

Vijf jaar na de totstandkoming van de Verenigde Naties in 1945 werd de UNHCR opgericht. Het doel van de organisatie werd omschreven als ‘het beschermen en helpen van vluchtelingen en de assistentie bij hun vrijwillige verplaatsing, lokale integratie of hervestiging in een land.’ In eerste instantie was de organisatie vooral bedoeld om het vluchtelingenprobleem dat zich in Europa na WOII voordeed op te lossen, maar het werkgebied werd al snel uitgebreid . In de jaren ’50 werden vluchtelingen in China, Tunesië en Marokko geholpen. De jaren ’60 luidden een drukke periode voor de UNHCR in, door de dekolonisatie van Afrika. Het probleem was dat iemand die uit zijn land vluchtte in een buurland vaak in nog meer chaos en instabiliteit terecht kwam .Dit zou de hele structuur van de UNHCR veranderen, doordat tweederde van het budget vanaf toen naar Afrika ging. De focus, die eerst volledig op Europa gericht was, verschoof  naar Afrika.

Al sinds de jaren ’80 representeren een aantal ‘goodwill ambassadors’ de UNHCR door aandacht te vragen voor schrijnende situaties of projecten van de organisatie. Deze ambassadeurs zijn vaak beroemdheden. In het verleden waren acteurs James Mason en Sophia Loren bijvoorbeeld actief voor de organisatie. Sophia Loren werd door de toenmalige Commissaris van de UNHCR, Sadako Ogata,  in 1992 benoemd tot ambassadeur. De reden die Ogata hiervoor gaf was; “Wij geloven dat de gedwongen verplaatsing één van de grootste problemen van de komende decennia zal worden. Daarom hebben we Sophia Loren gevraagd om deze speciale positie aan te nemen, omdat zij wereldwijd bewonderd wordt om haar artistieke talent en grote sensitiviteit.” Sophia Loren zou een paar jaar ambassadeur blijven voor de organisatie en meerdere vluchtelingenkampen in Afrika bezoeken.

De VN heeft op het inzetten van filmsterren ook flink wat kritiek te verduren gekregen. Sommige politici menen dat de beroemdheden die meewerken  aan VN-projecten alleen maar uit zijn op bekendheid voor zichzelf, en niets wezenlijks betekenen voor de mensen in nood. Opvallend is dat Angelina Jolie nu een diplomatieke rol krijgt toebedeeld. Geen enkele andere ambassadeur is die eer ooit eerder te beurt gevallen. De actrice zal zich bezig gaan houden met problemen waarbij grote stromen vluchtelingen betrokken zijn en de VN hierin op diplomatiek niveau representeren. De promotie is een beloning voor Jolie’s eerdere inspanningen voor vluchtelingen.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.