Festung Dresden

Fort Dresden

Dresden heeft naast de Residenzschloss nog een kasteel, namelijk de Festung Dresden. Dit fort werd in de middeleeuwen gebouwd om de stad te beschermen en artillerievuur te weerstaan. Het fort is geïnspireerd op een Italiaanse fortificatie stijl van een bastion. Tegenwoordig zit in het fort een museum voor de stadsgeschiedenis van Dresden en haar fortificaties.

Geschiedenis van fort Dresden

Het fort bevindt zich in de benedenstad van Dresden en is onderdeel van de stadsmuur. Het fort heeft zowel kamers onder de grond als boven de grond en werd in 1546 gebouwd door Caspar Voigt von Wierandt en Melchior Trost. Dresden was daarmee een van de eerste steden met een fort. In de kazematten van het fort, werden de wapens opgeslagen voor de soldaten. Hier konden de soldaten ook schuilen tijdens de gevechten. Op 22 december 1747 ontplofte het kruithuis, waardoor de eerste Belvedere (toren) werd verwoest. Deze toren werd later weer herbouwd en ‘Venus Bastion’ genoemd. Na de bevrijding van Napoleon werden alle versterkingen rondom Dresden neergehaald. Alleen de oude Elbwall bleef over. Tijdens de bombardementen op Dresden in 1945 werden delen van het fort gebruikt als schuilkelder. Tot de jaren ’60 dienden de kelders van het fort ook als koelruimtes.

Fort museum

Tegenwoordig zit in het fort een museum over de geschiedenis van Dresden. Vanaf het terras boven op het fort heb je mooi uitzicht op de stad en de rivier de Elbe. Het fort staat in verbinding met de andere vestigingswerken van de stad door tunnels en gangen. De bezoekers kunnen deze kazematten doorlopen. Ook is in het museum een groot arsenaal aan wapens te zien. De ruim vier eeuwen oude stadspoort, Ziegeltor, is te zien bij de ingang van het museum.

Paleiscomplex Zwinger

Het paleiscomplex Zwinger was ooit onderdeel van het fort Dresden. Dit paleiscomplex was een van de eerste gebouwen die na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) weer werd opgebouwd. Centraal in het complex ligt een enorme binnenplaats, waar barok en laat-barok gebouwen staan. Tegenwoordig huisvest het paleis Zwinger een museum. In dit museum bevindt zich de porseleinen verzameling van de familie Wettin, die lang over Saksen regeerden. Deze collectie bevat ongeveer 750 antieke schilderijen en diverse kunstcollecties.

Bronnen:

Festung-dresden.de: Fort Dresden
Steden.net: Zwinger
Expedia.nl: Festung Dresden
Schloesserland-sachsen.de

Afbeelding:

Festung Dresden door Schlosserland Sachsen/TMGS Sachsen

Partners: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.